Homoseksualitāte ir pamats patvēruma piešķiršanai

foto: inotv.rt.com
foto: inotv.rt.com

Eiropas Savienības Tiesa atzinusi, ka homoseksualitāte var būt pamats, lai saņemtu patvērumu Eiropas Savienības (ES) valstīs, teikts paziņojumā, kas publicēts Luksemburgā bāzētās tiesas oficiālajā mājaslapā, – ziņo vz.ru.

Tiesas mājas lapā ir publicēts dokuments, kura sastādīšanā Kolēģija pamatojas uz 2004. gada 29. aprīļa ES Padomes Direktīvu un Konvenciju par bēgļu statusu.

Saskaņā ar Konvencijas punktiem persona, kura baidās kļūt par vajāšanas upuri rasu, reliģijas, nacionālo pazīmju vai politisko pārliecību dēļ, un kura nevēlas izmantot aizsardzību savā dzimtenē, var pretendēt uz bēgļa statusu.  

Lai saņemtu bēgļa statusu, gejiem un lesbietēm būs jāpierāda, ka dzimtenē par viņu seksuālo orientāciju viņiem draud cietumsods.

Eiropas tiesa uzskata, ka cilvēka seksuālajai orientācijai ir tik svarīga nozīme personībai, ka viņam nav jāatsakās no tās.

Turklāt, pieņemot lēmumu par patvēruma piešķiršanu, varas iestādēm būs jāņem vērā ne tikvien tas, vai pastāv likumi, uz kuru pamata homoseksuāļi var tikt ielikti cietumā, bet arī tas, vai šie likumi regulāri tiek pielietoti praksē.

Kā ziņoja laikraksts ВЗГЛЯД, Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timmermans kritizēja Krievijas varas iestādes par attieksmi pret seksuālajām minoritātēm.

„Šis likums ir vērsts ne tikai uz to, lai ierobežotu homoseksuāļu tiesības, bet arī lai radītu sabiedrībā homofobisku atmosfēru, skaidroja ministrs. Necilvēciskā attieksme jāizskata, kā nopietnu cilvēka tiesību pārkāpumu, un tai ir jākļūst par iemeslu patvēruma piešķiršanai. Tas var attiekties gan uz homoseksuāļu likumu, gan uz diskrimināciju no Krievijas varas iestāžu un atsevišķu pilsoņu puses”, – tika uzsvērts aicinājumā valsts parlamentam.

Krievijas domē šādus paziņojumus atzina par dīvainiem, paziņojot, ka likums nepārkāpj pilsoņu tiesības.

Savukārt Pilsoņu palāta atgādināja, ka virknē Eiropas valstu nepareizi traktē Krievijas likumu par homoseksuālās propagandas aizliegumu nepilngadīgo vidū, uzskatot to par diskriminējošu.


Написать комментарий