Apstrādes rūpniecības apgrozījumam šogad 1,4% pieaugums

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās apstrādes rūpniecības apgrozījums šā gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, pieauga par 1,4%. 

Tai skaitā vietējā tirgū – par 4,3%, bet eksportā bija samazinājums par 2%.

Šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo ceturksni, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apgrozījums apstrādes rūpniecībā samazinājās par 0,2%. Tai skaitā eksportā – par 7%, bet vietējā tirgū bija pieaugums par 5,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieauga par 3,1%. Tai skaitā vietējā tirgū – par 3,7% un eksportā – par 2,4%.

Šogad septembrī, salīdzinot ar 2012.gada septembri, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem apgrozījums apstrādes rūpniecībā samazinājās par 1,6%. Tai skaitā eksports – par 9,1%, bet vietējā tirgū – pieaugums par 5,2%.

Lielākais apgrozījuma samazinājums bija metālu ražošanas nozarē – par 84,3% (samazinājuma pamatā bija eksports, bet vietējā tirgū bija pieaugums), citutransportlīdzekļu ražošanas nozarē (kuģu un laivu būve un dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošana) – par 47,5% (samazinājums bija abos tirgos), iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanas nozarē – par 25,3% (samazinājums vietējā tirgū, bet eksportā – pieaugums).

2013.gada septembrī pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, salīdzinot ar augustu, apstrādes rūpniecības apgrozījums samazinājās par 1%. Tai skaitā vietējā tirgū – par 1,3% un eksportā – par 0,5%.

Lielākais apgrozījuma samazinājums bija citu transportlīdzekļu ražošanas nozarē (kuģu un laivu būve un dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošana) – par 20,1% (samazinājums bija abos tirgos), automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas nozarē – par 18,9% (samazinājums vietējā tirgū, bet eksporta pieaugums), apģērbu ražošanas nozarē – par 5,9% (samazinājums – abos tirgos).


Написать комментарий