J.Kuranova: Par AES būvniecību Baltkrievijā tagad zināms vairāk, nekā par Visaginas AES būvniecību

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Piektdien, 15.novembrī, Daugavpilī notika Apaļais galds, kurā vairāku valstu pārstāvji apsprieda mūsu pilsētas un reģiona attīstību triju atomelektrostaciju – Visaginas AES, Ostrovecas AES un Kaļiņingradas AES tuvumā.

Pērnā gada rudenī portāls Gorod.lv jau bija organizējis Apaļo galdu, kas bija veltīts Daugavpils attīstībai AES tuvumā, tomēr uzmanība galvenokārt tika pievērsta Visaginas AES būvniecībai. Šis jautājums Daugavpilij un Latgalei ir ļoti aktuāls, jo minēto AES plāno būvēt 30 km attālumā no mūsu pilsētas. Pērn diskusijas laikā vēlējāmies noskaidrot minētā projekta plusus un mīnusus.

Vēlos atgādināt, ka Latvijas valdība Visaginas AES būvniecībā plāno ieguldīt 1 miljardu eiro, pretī saņemot 20% kapitāldaļu. Turklāt Visaginas AES viena bloka izmaksas ir no 4,9 līdz 5,2 miljardiem eiro, tikpat daudz maksā Baltijas AES (kuru būvē Kaļiņingradas apgabalā, Krievijā) divi bloki.

Ainars Šlesers teica: „Ja valdība nolems investēt Visaginas AES būvniecībā, tā būs visneprātīgākā rīcība mūsu valsts pastāvēšanas vēsturē”. Šim apgalvojumam nevar nepiekrist.

Pirms gada Apaļajā galdā piedalījās LR Enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands un VAS „Latvenergo” Finanšu un kredītu vadības funkcijas direktors Jānis Irbe, kuriem mēs jautājām, kādus ekonomiskos labumus gūs 30 km zonas iedzīvotāji. Diemžēl, atbildot uz šo jautājumu, mums pastāstīja tikai par labumiem, kurus gūs VAS „Latvenergo”.

Mūs interesēja ne tikai ekonomiskie labumi, bet arī drošības jautājums, jo bija plānots, ka Visaginas AES būvēs japāņu-amerikāņu kompānija Hitachi, kuras būvētā Fukusimas AES neizturēja pārbaudījumu 2011.gada martā. Visaginas AES bija plānots uzstādīt tādu pašu reaktoru (BWR), kurš ir otrās paaudzes reaktors, bet pašlaik tiek izstrādāts jau ceturtais drošības līmenis.

Kā zināms, Fukusimā līdz šim laikam notiek radiācijas noplūde, un Japāna plāno atteikties no visām AES.  

Pēc Fukusimas AES traģēdijas dažas valstis mainīja savu atomelektrostaciju izmantošanas politiku. Ja līdz 2011.gadam visi ar entuziasmu runāja par kodolenerģijas perspektīvām, tad zemestrīce Japānā un avārija Fukusimā satrieca pasauli. AES „Fukusima” notikušais liecināja par krīzi atomrūpniecībā.

Šogad nesen notikušajā Apaļajā galdā mēs runājām par Ostrovecas AES būvniecību Baltkrievijas Republikā. Pasākumā piedalījās Baltkrievijas radiācijas un kodolenerģētikas drošības ministrijas pārstāvis Mihails Piguleckis, Baltkrievu biedrības „Ekoloģičeskaja iniciatīva” padomes priekšsēdētājs Jurijs Solovjevs, Baltkrievijas RUP „Belnipienergoprom” pārstāvji Aleksandrs Apackis un Andrejs Katenajevs.

Ostrovecas AES atrodas 140 km attālumā no Daugavpils, netālu no Lietuvas robežas, un Lietuva, protams, nav apmierināta. Runājot par AES tuvumu robežai un tās ietekmi, Lietuvas valdība nemaz nedomā, kā tas ietekmēs Latviju. Klātesošie noskaidroja, ka Baltkrievijas pārstāvji veic vairākus monitoringus, pēta ietekmi uz apkārtējo vidi, ekonomiskās tendences, diskutē par AES būvniecību. Tāpat informācija ir brīvi pieejama internetā un attiecīgās instancēs.

Savukārt LR Saeimas deputāti Marjana Ivanova-Jevsejeva un Juris Viļums paziņoja, ka viņiem gandrīz neesot informācijas par Visaginas AES. Pēc M.Ivanovas-Jevsejevas vārdiem, deputātiem esot sarežģīti saņemt šo informāciju. Turpretī viesi no Baltkrievijas deputātam J.Viļumam apsolīja iesniegt jebkuru viņu interesējošo informāciju.

Savādi, ka demokrātiskajā Latvijā iedzīvotājiem aktuālā informācija nav pieejama. To slēpj gan Lietuvas, gan Latvijas varas iestādes.

Notikusī diskusija bija ļoti izzinoša. Visaginas pašvaldības vadītāja Daļa Štraupaite atzīmēja, ka pamatproblēma ir saistīta ar to, ka prioritātes tiek izvirzītas nepareizi. Viņa minēja, ka drošība esot ļoti svarīga, un, ja kompānijas Hitachi reaktori esot nedroši, jāapspriež iespēja Visaginas AES uzstādīt citus reaktorus, piemēram Krievijas kompānijas „RosAtom” ražotus reaktorus. Pēc Sanktpēterburgas universitātes Starptautisko attiecību Eiropas izpētes fakultātes katedras profesora Nikolaja Meževiča domām, kompānija „RosAtom” varētu piedāvāt dažādus variantus, kuri Lietuvai būtu izdevīgāki.

Tikšanās noslēgumā LR Saeimas deputātiem lūdza noskaidrot visu pašlaik pieejamo informāciju par Visaginas AES un radioaktīvo atkritumu apglabāšanu pierobežā. Daugavpils un Latgales iedzīvotāji vēlas saprast, ar ko viņiem ir darīšana, zināt par bīstamā objekta ietekmi uz veselību, vidi, onkoloģisko slimību statistiku. Darbā ar informāciju par topošo AES un iedzīvotāju informēšanā mums derētu ņemt piemēru no Baltkrievijas.


Написать комментарий