I.Utināns: Sporta treneru mazās algas nav mūsu vienīgā problēma

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes kārtējā sēdē deputāti apstiprināja summu 553 latu apmērā, kuru valsts iedalīja piemaksām četru sporta treneru darba algām līdz gada beigām.

Bērnu un jauniešu sporta skolas direktors Imants Utināns pastāstīja portālam Gorod.lv, ka minētā summa (pa 20-30 latiem mēnesī) ir domāta četriem sporta treneriem, kuri piedalās ES projektā, kas paredz, ka treneriem tiek piešķirta 3.kategorija un algas piemaksa 8% apmērā. Tiek plānots, ka piemaksas tiks izmaksātas līdz 2018.gadam, tomēr pārliecības, ka tās tiks saglabātas, nav, paziņoja I.Utināns.

Raksturojot situāciju ar treneru darba algām, Imants Utināns atgādināja, ka pērn treneri piedalījās piketā, jo par vienu likmi viņi saņem nedaudz vairāk par apkopējām, bet viņiem tiek izvirzītas vairākas prasības, viņi ir atbildīgi par bērniem (īpaši, braucot uz sacensībām, par kurām viņiem netiek maksāts), tāpat treneriem ne tikai jāiekomplektē audzēkņu grupas, bet arī jānotur viņi.

„Pēc piketa treneriem solīja darba algu ik gadu paaugstināt par 10%: patlaban sporta treneru likme ir 280 lati pirms nodokļu nomaksas. Maksimālā slodze ir 1,5 likme. Jau 3 gadus pašvaldība iedala papildlīdzekļus, jo ar valsts līdzekļiem nepietiek. Kopš 2012.gada uz valsts finansējumu var pretendēt arī privātās sporta iestādes, tādēļ pagaidām nav zināms, kā valsts finansējums tiks sadalīts nākamgad. Precīzās informācijas mums nav, tādēļ, piesakoties pašvaldības finansējumam, norādījām summu, kas nav mazāka par pērnā gada summu”, pastāstīja sporta skolas direktors.

Tāpat I.Utināns paziņoja, ka šajā gadījumā nepieciešams saglabāt darbojošās sekcijas, par to skaita palielināšanu pagaidām runas nav, jo, izņemot sporta treneru darba algu finansējuma problēmu, pastāv arī cita – sporta bāžu trūkums. Savu sporta bāžu sporta skolai ir ļoti maz – sporta bāze Kandavas ielā un Kultūras pilī, lielākā daļa treniņu notiek skolās. Pagaidām šis process tiek organizēts normāli, bet 2015.gadā skolās plāno ieviest trešo fizkultūras stundu un vēl vienu stundu kā pulciņu, tādēļ skolas sporta zāļu izmantošana kļūs vēl intensīvākā. Šajā gadījumā skolas izmantos zāles savām vajadzībām, bet atlikušo laiku varēs trenēties.

Sporta skolas direktors atzīmēja, ka kopš 1986.gada Daugavpilī netika celtas sporta bāzes: Olimpiskais centrs ir domāts sacensībām. Tādēļ, pēc I.Utināna vārdiem, jādomā ne tikai par sporta kompleksa „Celtnieks” rekonstrukciju, bet arī par to, kur varētu notikt treniņi citos sporta veidos.


Написать комментарий