Vienošanās ar ES atcelšana Ukrainā rada lielākos protestus kopš Oranžās revolūcijas

foto: mfd.ru
foto: mfd.ru

Vairāk nekā simts tūkstoši cilvēku aizvadītajā nedēļas nogalē izgāja ielās Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, lai paustu neapmierinātību ar valdības soli atcelt vienošanās parakstīšanu ar Eiropas Savienību (ES).

Ukrainas valdība tādējādi ir pakļāvusies Krievijas spiedienam, vēsta BBC.

Protesti Ukrainā saistībā ar vienošanās parakstīšanas atcelšanu bija lielākie kopš 2004. gadā notikušās Oranžās revolūcijas.

Lai ierobežotu protestētājus, kas centās piekļūt valdības ēkām, policija izmantoja asaru gāzi.

«Mēs vēlamies būt kopā ar Eiropu,» ziņu aģentŗuai Asociated Press pauda 62 gadus vacais Volodimirs Mnikhs (Volodymyr Mnikh). «Mēs gribam, lai mūsu bērni neizjūt Krievijas spiedienu,» pauda protestētājs.

Demonstrantiem Kijevā pievienojās arī opozīcijas līderi.

Tikmēr netālu notikusi arī cita pulcēšanās, kuras dalībnieki, gluži pretēji iepriekšminētajiem, pauda atbalstu valdības lēmumam Viļņā neparakstīt vienošanos ar ES. Tiesa gan, šajā demonstrācijā piedalījās mazāks cilvēku skaits – aptuveni desmit tūkstoši.

Jāatgādina, ka Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei ir darījis zināmu, ka viņa valsts asociācijas līgumu ar ES neparakstīs. To darīt bija iecerēts Viļņā šonedēļ notiekošajā AP samitā. Prezidents telefonsarunā teicis, ka Ukraina pagaidām aptur līguma parakstīšanu Krievijas šantāžas dēļ.

Ukrainas un Krievijas mediji ziņo par samita priekšvakarā notikušo uz abu valstu robežas, kad no pasažieru vilcieniem ir izsēdināti un Krievijā nav ielaisti Ukrainas pilsoņi. Krimas ziņu aģentūra raksta, ka iebraukt valstī liegts arī kādai sievietei ar Ukrainas pasi, kas ir precējusies ar krievu un pierakstīta Maskavā. Ukrainā viņa bijusi ieradusies pie vecākiem, lai saņemtu izdevīgāk iegādātas zāles bērna rehabilitācijai pēc operācijas, bet Krievijā nav ielaista. Robežsargi teikuši, ka aizliegums ir spēkā līdz 2016. gadam.

Arī Ukrainas transporta bizness Krievijā šoruden pieredz ierobežojumus. Krievijas muita draud saraut līdzšinējās līguma attiecības ar Ukrainas pārvadātājiem 1. decembrī, savā mājaslapā raksta Ukrainas Transporta stratēģiju centrs.


Написать комментарий