Deputāte Rita Strode: Par visiem pieņemtajiem lēmumiem un darba rezultātiem ir atbildīgs pilsētas mērs

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā jau tika ziņots, Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēdē pēc pusstundu ilgām debatēm ar desmit balsīm „par” un pieciem deputātiem, kuri atturējās no balsojuma, deputāti apstiprināja darba grupas ieteikumus, tai skaitā arī nolēma lauzt līgumu ar uzņēmumu „Batergo”.

Vislielāko vēlēšanos noskaidrot patiesību sēdes gaitā demonstrēja deputāte Rita Strode. Viņa uzdeva daudzus jautājumus pēc būtības, un pēc viņas iniciatīvas uz domi tika uzaicināts uzņēmuma „Daugavpils siltumtīkli” valdes loceklis Andrejs Kuzņecovs, kurš, kā izrādījās, nebija pat iepazīstināts ar darba grupas secinājumiem, kura četrus mēnešus nodarbojās ar viņa vadītā uzņēmuma darba pārbaudi.

Pēc sēdes R. Strode sniedza komentārus portālam Gorod.lv. Pēc viņas vārdiem Eiropas projekts, kurš ļāva attīstīt SC–3, Daugavpilī varēja būt realizēts jau pirms vairākiem gadiem: „Tā bija mana un divu Latvijas pašvaldību – Liepājas un Daugavpils ideja. Šī projekta realizācijai pastāvēja iespēja saņemt Eiropas naudu, un tika veikti visi sagatavošanas darbi. Liepāja to realizēja, bet mēs diemžēl nē.

Šodien es pirms sēdes un tās laikā mēģināju paskaidrot, ka mums izsniegtais slēdziens ir pietiekami virspusējs. Tieši tādēļ man radās jautājumu virkne, es uzdevu ne visus no tiem: man negribējās vēl vairāk pazemot mūsu deputātus.

Mani ļoti mulsina tas, ka uzņēmuma vadītāju A. Kuzņecovu ne tikai neiepazīstināja ar darba grupas rezultātiem, bet pat neuzaicināja uz sēdi. Turklāt pirms tam pat nepainteresējās par viņa viedokli, neiesaistīja darbā kopā ar ekspertiem. Rodas priekšstats, ka visādam gadījumam nolēma atlaist uzņēmuma vadītāju, lai nevienam nepastāstītu neko sliktu”, – domā R. Strode.

Deputāte sēdē piedāvāja ieviest izmaiņas lēmuma projektā, nosakot konkrētus izpildes termiņus un par to izpildi atbildīgās personas, bet pirmajai balsošanai izvirzīja jautājumu par darba grupas darbības rezultātu apstiprināšanu, kurš tika pieņemts.

Pēc R. Strodes domām atbildība par jebkuras pašvaldības struktūrvienības darbu, tāpat kā par visiem pieņemtajiem lēmumiem, jāuzņemas pilsētas mēram, nevis politiķiem, deputātiem vai darba grupas locekļiem.

„Es varu prognozēt, ka nenotiks pašvaldības pārrunas par brīvprātīgu līguma laušanu starp „Batergo” un uzņēmumu „Daugavpils siltumtīkli”. Drīzāk tiks iesniegta prasība tiesā un paies vairāki gadi pirms tiks pieņemts kaut kāds lēmums. Tieši tādēļ šodien es uzstāju uz to, ka jāsatiekas, jāvienojas, lai pašvaldība neciestu lielus zaudējumus, jo to summa var sastādīt ne mazāk par 10 milj. latu.

Es ceru, ka pašvaldības darbinieki nodarbosies ar problēmas risināšanu nākamajā plānošanas periodā, kurš sāksies 2014. gadā, bet tas nozīmē, ka pēc 6–7 gadiem mēs varam saņemt jaunu staciju SC–3 vietā. Es domāju, ka uzņēmumam „Daugavpils siltumtīkli” jau tagad jāizstrādā projektu, kurš prasa līdzekļus. Turklāt mums jāizmanto speciālisti, kuri pārzina mūsu specifiku, nevis kaut kādus virtuālus Lietuvas konsultantus.

Starp citu, Viļņu patlaban pilnībā apkurina kāda „Dalkia” – Francijas komunālo pakalpojumu uzņēmums, kurš uz šo brīdi pārvalda 620 reģionālos siltumtīklus. Tā apgrozījums sastāda teju 6 miljardus eiro gadā.

Jau 2001. gadā šīs kompānijas eksperti mēģināja iziet Daugavpils tirgū, aktīvi apmeklēja mūsu siltumstacijas. Lūk, arī tagad atkal darbojas Lietuvas speciālisti. Gribētos uzzināt, kādu kompāniju viņi pārstāv. Ja jau minēto „Dalkia”, tad viss ir saprotams”, – pastāstīja R. Strode. 


Написать комментарий