“Heyday”: meistarklases dalībnieku domas par to, vai radošā darbība nes peļņu, dalījās

Vai Daugavpilī var nopelnīt, radoši darbojoties? Uz šo jautājumu varēja saņemt atbildi sestdien, 7.decembrī, kad Marka Rotko mākslas centrā notika meistarklase „Heyday”, kas pulcēja vairāk nekā 60 radošus jauniešus.

Zīmīgi, ka daudzu pasākuma viesu – arhitekta, urbānista, velokultūras entuziasta, radošo industriju platformas līdzdibinātāja Toma Kokina (Rīga), fotogrāfa, kurš strādā ar Latvijas un ārvalstu medijiem, vairāku fotogrāfijas konkursu laureāta Reiņa Fjodorova (Daugavpils – Rīga), mākslinieka, Marka Rotko mākslas centra Radošo Industriju Kluba vadītāja Māra Čačkas (Daugavpils), grafikas dizainera, kurš no Daugavpils strādā gan ar Eiropas, gan Krievijas klientiem, Anatolija Vjalihs – domas dalījās un tas padarīja diskusiju interesantu un aizraujošu.

„Mūsuprāt, Daugavpils radošo industriju virzieni jāattīsta četru iemeslu dēļ. Mūsu pilsēta, kā zināms, ir visai izolēta no Latgalē notiekošā, tādēļ ar šo pasākumu vēlamies parādīt, ka esam atvērti, mums ir liels potenciāls, lielas attīstības iespējas. Pēc mūsu domām, Daugavpilij ir raksturīgs „padomju domāšanas veids”, tādēļ bieži vien netiek īstenoti oriģinālie risinājumi. Diemžēl, mūsu pilsētā ne visi izprot radošā un intelektuālā kapitāla vērtību un nevēlas par to maksāt, daudzas pasaules pilsētas ir saskārušas ar industriālo pagrimumu, kas vērojams arī Daugavpilī, un daudzas šīs pilsētas attīsta radošās industrijas, lai attīstītos kopumā”, atklājot meistarklasi, paziņoja viena no tās rīkotājām Jevgēnija Žigisova.

Fotogrāfs Reinis Fjodorovs pastāstīja par „skarbo realitāti”, ar kuru sastopas jaunieši, meklējot savu vietu un iespēju realizēt savu potenciālu, viņaprāt, tas ir iespējams attīstītās pilsētās, kurās jau strādā pieredzējušie meistari un pastāv konkurence. Šim viedoklim daudzi nepiekrita.

Interesanti, ka cits eksperts – Toms Kokins – tomēr uzskata Daugavpili par pilsētu ar lielu potenciālu, un novēlēja mūsu jauniešiem saskatīt dažādas iespējas: „Daugavpilī neesmu bijis aptuveni 10 gadus, bet šovasar ar draugiem bijām devušies ceļojumā pa Latgali. Daugavpili apmeklējām Pilsētas svētku laikā, kad notika „Prāta Vētras” koncerts, un redzējām pavisam citu Daugavpili – otro lielāko Latvijas pilsētu, brīnišķīgos cilvēkus.

Šodien [7.decembrī], sestdien, gāju pa pilsētas centru un redzēju sastrēgumu, bet iegājis tirdzniecības centrā, ar grūtībām tiku gar veikaliņu vitrīnām – bija pilns ar cilvēku. Cilvēki ir visdārgākais Latvijas resurss, tādēļ jums ir iespējas radīt labas lietas, pašizteikties arhitektūrā un citās jomās”.

Savukārt grafikas dizainers Anatolijs Vjalihs portālam Gorod.lv pastāstīja sekojošo: „Man ļoti gribētos mainīt pilsētā esošo situāciju, lai cilvēki saprastu, ka dizainam ir nozīme, tas ir kas vairāk par vizuālu noformējumu, pilsētā var daudz ko mainīt, šobrīd pie mums ir pārāk daudz „vizuālu atkritumu””.

Pasākuma noslēgumā pie tējas tases jaunieši dalījās pārdomās un iespaidos, turpināja diskutēt ar ekspertiem un uzdot jautājumus.

Neskatoties uz to, ka domas par iespēju nopelnīt, radoši darbojoties Daugavpilī, dalījās, pasākuma rīkotāji – konsultatīvā centra „Viktorija” pārstāvji Jevgēnija Žigisova, Žans Zinevičs, Anatolijs Vjalihs un Jeļena Dedele – neplāno apstāties pie sasniegtā, jo pastāv daudz radošo jomu, par kurām var diskutēt.  


Написать комментарий