V.Kezika: 2013.gadā gandrīz katrā pagastā tika uzsākti vai īstenoti ūdenssaimniecības attīstības projekti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv jau ziņoja, ka, izvērtējot pašvaldības darbu 2013.gadā, Daugavpils novada domes izpilddirektore Vanda Kezika atzīmēja, ka īpaša pašvaldības uzmanība bija pievērsta projektu līdzekļu apguvei. 

Taču, izņemot skolu un autoceļu rekonstrukcijas projektus, tika uzsākti vai īstenoti arī citi vērienīgi darbi.

„Runājot par šogad paveikto, jāatzīmē, ka izanalizējām to, kā tika izpildīts budžets. Patlaban mūsu rīcībā ir pēdējo 11 mēnešu dati, tādēļ var apgalvot, ka budžets tika izpildīts normāli: iedzīvotāju ienākuma nodokļa iekasēšana izpildīta par 103%, nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšana – par 96,5%, pašvaldības nodokļu (1,8 miljoni latu) iekasēšana – par aptuveni 83%.

Gribētos atzīmēt projektus, kuri tika īstenoti gandrīz katrā pagastā.

2013.gadā nodevām ekspluatācijā divus ūdenssaimniecības objektus – Randenē un Kalupē – un tikām līdz pēdējai kārtai, jo valstī tuvojas noslēgumam ūdensvada un kanalizācijas rekonstrukcijas septītā kārta, astotās kārtas nebūs. Tas nozīmē, ka lielā valsts programma ar ES atbalstu ciemiem, kuru iedzīvotāju skaits ir līdz 2 000 cilvēku, tuvojas noslēgumam. Protams, esam apmierināti, ka 17 no 19 mūsu novada pagastiem izmantoja šo iespēju – daži veica darbus pirmās kārtas ietvaros, citi, piemēram, Medumi un Višķi, apguva trīs kārtas, kopumā katrs pagasts apguva vairāk nekā miljonu latu.

Patlaban darbi tiek veikti Tabores pagastā, vēl 6 pagastos notiek iepirkuma procedūras, šie projekti tiks īstenoti 2014.gadā. Nīcgales un Vaboles pagasti nepaspēja sagatavot nepieciešamo dokumentāciju, tomēr 17 no 19 pagastiem ir ļoti labs rādītājs, jo pat darbu veikšana nelielajā objektā maksā ne mazāk par 150 tūkst. latu.

2014.gadā tiks apgūti vēl 2,74 miljoni – līdzekļus apgūs Biķernieki, Maļinova, Vecsaliena, Medumi, Svente un Ambeļi.

Šogad tika uzcelta un nodota ekspluatācijā jauna katlumāja Salienē (vairāk nekā 230 tūkst. latu), visu sezonu veiksmīgi darbojās katlumāja Sventē, tika parakstīts līgums par katlumājas būvniecību Višķu tehnikumā, tas izmaksās aptuveni 650 tūkst. latu.

Dažādu darbu komplekss bija saistīts ar 19 Višķu tehnikuma objektu pārņemšanu. Visvairāk mūs interesē estrādes un stadiona pakalpojumu attīstība, jo tas ir galvenais Tūrisma, atpūtas un kultūras aģentūras „TAKA” uzdevums.

Šogad pirmo reizi nodarbojāmies ar jauniešu nodarbinātību vasaras laikā, tas ir viens no uzņēmējdarbības atbalsta veidiem, kuram no budžeta tika iedalīti 10 tūkst. latu. Tika nodarbināti 110 skolēni, 106 no viņiem nostrādāja visu ieplānoto laiku – tas ir labs rādītājs. 79 jaunieši strādāja pašvaldības uzņēmumos, 27 – zemnieku saimniecībās un rūpniecības uzņēmumos.

Bijām izsludinājuši vairākus projektu konkursus, kuri bija domāti jauniešu organizācijām. Jāsaka, Izglītības pārvaldes un jaunatnes lietu koordinatori dara ļoti daudz. Šogad darbojās piecas vasaras nometnēs – Naujenes, Kalupes, Tabores, Silenes un Laucesas pagastā.

Sociālās palīdzības jomā pašvaldība dara visu iespējamo, lai palīdzētu cilvēkiem integrēties sabiedrībā. Pabalstu dēļ daļa novada iedzīvotāju atradinājās no darba, tā nav laba tendence. Uzskatu, ka mūsu Sociālais dienests strādā ļoti profesionāli.

Šogad daudz tika strādāts pie teritoriālās attīstības plāna. Manuprāt, novada iedzīvotāji aktīvi iesaistījās šajā darbā, tika saņemti dažādi priekšlikumi, daļa no tiem tika ņemta vērā. Šobrīd plāns nav stājies spēkā, jo nevaram vienoties ar Daugavpils pilsētas domi par meža platībām apkārt Daugavpils, tām jābūt aizsargājamām, taču nav jātraucē nodarboties ar saimniecisko darbību, jo ir spēkā iepriekšējie pagastu teritoriālie plāni. Tika izstrādāts novada attīstības plāns, kas bieži tiek aktualizēts.

2013.gadā kopā ar Braslavas rajonu vienojāmies par projekta īstenošanu, kura kopējās izmaksas ir 683 tūkst. eiro. Projekta mērķis – medicīnisko pakalpojumu pieejamības uzlabošana. Projekta ietvaros Braslavas rajonā notiks poliklīnikas renovācija, savukārt mūsu novadā 11 feldšeru punkti tiks aprīkoti saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem. Šogad aptuveni 40 tūkst. latu tika novirzīti Grīvas poliklīnikas pielāgošanai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Sakarā ar ģimenes ārsta aiziešanu no darba, nolēmām radīt nepieciešamos apstākļus jaunu ārstu piesaistīšanai.

Šogad pirmo reizi bija iedalīti 100 tūkst. latu energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās. Jāsaka, tas bija riskants lēmums, jo nebija zināms, vai iedzīvotāji izmantos šo iespēju. Prieks, ka četru māju iedzīvotāji izmantoja vairāk nekā 78 tūkst. latus. Cerams, ka deputāti arī nākamgad iedalīs naudu šim mērķim”, pastāstīja V.Kezika.


Написать комментарий