Pētnieki atklājuši neparastu veidu, kā lasīšana ietekmē smadzenes

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pētnieki atklājuši, ka grāmatu lasīšana patiesi uzlabo smadzeņu darbību, ļaujot fiksēt reāli mērāmas izmaiņas to funkcionēšanā, vēstī "Daily Mail".

Jāpiebilst, ka grāmatas radītā ietekme saglabājas pat vairākas dienas, uzsver zinātnieki.

"Grāmatās publicēto stāstu lasīšana veido mūsu personības, tomēr pagaidām vēl nav izdevies noskaidrot, kā tas notiek. Interesanti, ka līdz šim veiktie pētījumi ļāvuši noskaidrot, kā lasīšanas laikā mainās cilvēka kognitīvie procesi, savukārt mēs pētām, kas notiek ar mūsu smadzenēm pēc lasīšanas jeb, kādi ir tās efekti," atklājuši pētījuma vadītāji.

Minētie dati iegūti, veicot eksperimentu, kurā piedalījās 12 studentu, 19 dienu garumā lasot Roberta Harisa darbu "Pompeja". Minēto grāmatu pētnieki izvēlējušies tās spēcīgā un aizraujošā naratīva dēļ.

Rezultātā tika noskaidrots, ka, ik dienas izlasot 30 lappuses grāmatas, smadzenes vēl nākamajā rītā uzrādīja krietni aktīvāku to daļu, kas atbild par valodas lietojumu, kā arī, piemēram, lasot par skrējēju, cilvēka smadzenes nosūta muskuļiem impulsus, kas cilvēku daļēji var pārvērst par šo varoni bioloģiskā līmenī, radot skrējēja piedzīvotās sajūtas.

Pētnieki šo tendenci pielīdzina muskuļiem piemītošajai atmiņai, vēlreiz uzsverot, ka tādējādi lasītās grāmatas no tiesas ietekmē ne tikai cilvēka mentālo, bet arī fizisko pašsajūtu.


Написать комментарий