Zinātnieki apgalvo, ka lamāt datoru ir veselīgi

foto: infosmi.net
foto: infosmi.net

Jūs jūtaties neērti tādēļ, ka nolādat savu datoru? Par velti. 

Pēc Lielbritānijas Psihologu biedrības zinātnieku domām apstāklī, ka jūs skaļi kliedzat un lamājat nedzīvo mašīnu, ir daudz noderīga cilvēka psihei.

Situācijas, kad mēs sākam izteikt dusmīgus vārdus datoram vai veikt „eksekūcijas” ar klaviatūru un peli, patiesībā reti ir bīstamas. To parādīja pētījums, kuru veica Boltonas universitātes doktors Džons Čarltons. Eksperts uzdeva brīvprātīgo grupai pastāstīt par to, cik bieži nākas izgāzt dusmas uz datoru, kā arī aprakstīt šāda konflikta epizodi, – vēsta newsbang.net.

Pēc saņemto atbilžu analīzes pētnieks nonāca pie secinājuma, ka vairākums cilvēku dusmojas uz savu datoru diezgan reti – trīs vai četras reizes mēnesī. Tikai 10% cilvēku pārdzīvo nopietnākas situācijas – dusmojas 10 reizes mēnesī un vairāk. Turklāt nikno vairākums (54%) savu agresiju izpauž vārdu formā, tai pašā laikā 40% pielieto fizisku spēku.

Iespējams, kāds nosauks „attiecības” ar datoru kā ar dzīvu būtni par ne visai normālām. Tomēr Lielbritānijas psihologi domā tieši otrādi. „Mēreni dusmu uzliesmojumi un datora „audzināšana” cilvēkam ir noderīga ar to, ka palīdz katru dienu noņemt stresu”, – secināja psihologs Džons Čarltons. 

Ir grūti tam nepiekrist. Mēs varam nolaist tvaiku, kliedzot un lamājot datoru praktiski bez soda – mašīna neatriebsies vai neatbildēs ar to pašu. Galvenais, lai „saskarsme” ar datoru neaizietu pārāk tālu.


Написать комментарий