ZZS atsakās no Straujumas piedāvājuma vadīt Izglītības un zinātnes ministriju

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Sarunas par jaunās valdības veidošanu ir iestrēgušas, jo līdz šim opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) atteikusies no premjera amatam nominētās Laimdotas Straujumas (V) piedāvājuma uzņemties Izglītības un zinātnes ministrijas vadību.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis ZZS nevēlēšanos atkal uzņemties atbildību par Izglītības un zinātnes ministriju aizbildina ar to, ka šis politiskais spēks savās rindās neredzot kandidātu, kurš varētu ieņemt izglītības ministra amatu.

Pie šāda secinājuma ZZS, kuras biedri ir vairāki bijušie izglītības ministri, esot nonākuši pēc konsultācijām ar pedagogus pārstāvošajām arodbiedrībām, kuru pārstāvji politiķiem esot pauduši vēlmi, lai Izglītības un zinātnes ministriju turpinātu vadīt līdzšinējais ministrs Vjačeslavs Dombrovskis no Reformu partijas vai arī ministra "portfelis" tiktu uzticēts Inai Druvietei no "Vienotības".

"Delfi" jau vēstīja, ka sākotnēji Straujuma ZZS piedāvāja uzņemties atbildību par Zemkopības, Ārlietu un Labklājības ministrijām, bet pēc tam sākontējo piedāvājumu mainīja, piedāvājot līdzšinējiem opozicionāriem uzņemties Zemkopības, Labklājības un Izglītības un zinātnes ministriju vadību, kā arī deleģēt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentāro sekretāru. Tomēr tagad ZZS noraidījusi arī šo piedāvājumu.

Pārējās valdības veidošanā iesaistītās politiskās partijas, proti, Nacionālo apvienību (NA) un Reformu partiju (RP) tām izteiktie piedāvājumi apmierina un pagaidām Straujuma arī nav nākusi klajā ar ierosinājumu kaut ko mainīt. Jāatgādina, ka RP jaunajā valdībā piedāvāts uzņemties Ekonomikas, Iekšlietu un Ārlietu ministrijas vadību, bet NA - deleģēt vides, kultūras un tieslietu ministrus. Straujumas pārstāvētajai "Vienotībai" jaunajā valdības modelī būtu Finanšu un Veselības ministrijas, kā arī tā kopā ar neatkarīgajiem deputātiem deleģētu satiksmes ministru.

Valdības veidošanā iesaistītie politiķi pagaidām atturas prognozēt, vai ZZS iecirtības dēļ valdības veidošanas sarunas varētu nonākt strupceļā. Otrdienas rītā "Vienotībai" ar ZZS paredzētas divpusējās konsultācijas, kuru gaitā Straujuma cer atrast kompromisu ar līdzšinējiem opozicionāriem, kuru iesaistīšanu valdībā vēlas Valsts prezidents Andris Bērziņš.


Написать комментарий