Viktors Janukovičs pastāstīja, kā viņš izturas pret Maidanas notikumiem

foto: elegraf.com.ua
foto: elegraf.com.ua

Viktors Janukovičs saka, ka nekad nav sapratis vardarbību un ka viņam iz žēl cilvēku, kuri protestē Maidanā.

Piektdien tikšanās ar baznīcu un reliģisko organizāciju vadītājiem laikā valsts vadītājs pateicās viņiem par viņu pozīciju un atbalstu, kuru viņi izsaka stabilitātes nodibināšanai un vardarbības pārtraukšanai Ukrainā, – ziņo telegraf.com.ua.

„Viss, ko jūs darāt šajā sarežģītajā laikā, ir ļoti svarīgs, es jums pateicos. Es katru dienu domāju par cilvēkiem, kuri piedalās šajās akcijās”, – teica prezidents.

Turklāt viņš uzsvēra, ka viņam nav pieņemama vardarbība: „Es nekad savā dzīvē neesmu sapratis vardarbību. Man svarīgi dot atbildi, kāda ir tās cena … lielākā vērtība, kura pastāv, ir dzīve. Ja kāds paceļ roku, tas ir liels grēks”.

Pēc V. Janukoviča vārdiem, no vienas puses, viņam „ir žēl cilvēku”, kuri, neskatoties uz laika apstākļiem, atrodas Maidanā. Viņš pateicās baznīcu vadītājiem par to, ka viņi laiž cilvēkus pasildīties. „Cilvēki cieš no aukstuma, un viens pat jau ir nosalis – tās ir šausmas”, – teica V. Janukovičs.

„Milzīga loma mierīga iznākuma no situācijas meklējumos būs baznīcai. Es jūs ļoti lūdzu: jūs labi zināt, jūtat ticīgos. Vērsieties pie viņiem ar mācītāju vārdiem”, – teica prezidents, vēršoties pie baznīcu vadītājiem.

Savukārt Borisopoļskas un Brovarskas metropolīts, Ukrainas pareizticīgo baznīcas lietu pārvaldnieks Anatolijs (Pakaničs) izteica priekšlikumu, lai Ukrainas Baznīcu un reliģisko organizāciju padome uzstātos kā vienošanos garants starp varu un opozīciju. Bet Kijevas patriarhāta vadītājs Filarets (Denisenko) uzsvēra, ka „jāārstē nevis slimības sekas, bet iemesli”.

„Iemesls ir šāds: mēs neiestājāmies Eiropas Savienībā kā asociētais loceklis. Tādēļ šo problēmu jārisina gan varas iestādēs, gan opozīcijā … Jārisina galveno jautājumu: Vai mēs ieejam Eiropā vai neieejam – no tā ir atkarīgs Maidanas liktenis”, – teica Filarets.

Savukārt V. Janukovičs paskaidroja baznīcu vadītājiem, kādēļ tika ieturēta pauze Asociācijas vienošanās ar ES parakstīšanas sagatavošanā: „Mēs nekur nebēgam, mūs neviens nekur nevelk, mēs vēlamies saglabāt mūsu suverenitāti, mēs nepretendējam uz svešām teritorijām, bet arī savu mēs neatdosim”.

Turklāt viņš kārtējo reizi uzsvēra, ka neuzstājas pret integrāciju Eiropā, bet tikai pret nosacījumiem, kuri tiek piedāvāti Ukrainai. „Mēs neko neesam zaudējuši, mēs atrodamies tādā situācijā, kuru rada attīstības nosacījums, un mēs negribam, lai kāds saka, kas mums jādara”, – teica valsts vadītājs.

Savukārt Ukrainas grieķu katoļu baznīcas arhibīskaps Svjatoslavs (Ševčuks) atzīmēja: „Mēs varam konstatēt, ka miera sprediķi jau nav aktuāli”.

Pēc viņa vārdiem ir nepieciešamas darbības, nevis sarunas. „Visas Ukrainas baznīcu padome šodien vēlas darboties kā starpnieks. Ir acīmredzams, ka šīs situācijas risinājusm atrodas politiskajā plāksnē. Visiem ir noteiktas morālās saistības sabiedrības un tautas priekšā”, – teica arhibīskaps.


Написать комментарий