Eiropā plāno automobiļus aprīkot ar motora distancētas noslāpēšanas ierīcēm

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Eiropas Savienība (ES) plāno automobiļus aprīkot ar speciālu ierīci, kas ļaus distancēti noslāpēt motoru, vēsta britu izdevums "The Daily Telegraph" ar atsauci uz noslepenotu dokumentu.

Saskaņā ar projektu automobiļu motoru varēs noslāpēt no datora, kas atrodas policijas iecirknī. Plānots, ka desmit gadu laikā ar tamlīdzīgu ierīci būs aprīkoti visi spēkrati, kas brauc pa ES teritoriju.

Pēc projekta autoru domām, motora distancēta noslāpēšana palīdzēs izvairīties no pakaļdzīšanās, kas ir bīstamas un var radīt papildus upurus. Tāpat, policijai pakaļdzenoties, vairs nebūs nepieciešamības šaut pa automobiļa riepām. Vēl šī jaunā metode ļaušot samazināt auto zādzību skaitu.

Tomēr šim projektam ir arī pretinieki, tostarp nekomericālā organizācija "Statewatch". Tieši šī organizācija medijiem sniegusi informāciju par šo projektu, kas ES tika turēts slepenībā. "Statewatch" uzskata, ka tamlīdzīgu ierīču uzstādīšana pārkāpj cilvēktiesības.

Kritikai pievienojies arī Lielbritānijas Lordu palātas pārstāvis Deivids Deiviss, kurš piedāvājis iedomāties, kas notiks, ja šāda ierīce sabojāsies un netīšām noslāpēs dzinēju automobilim, kas pa lielceļu plūsmā brauc ar 70 jūdzēm stundā (112 km/h).

Pašlaik tamlīdzīgas ierīces neeksistē, kas ļautu īstenot šo projektu. Tomēr ES plāno izstrādāt tādu ierīci, kura ar signālu spēs distancēti apturēt degvielas padevi automobiļa motoram.

 


Написать комментарий