Ministrs: Krievija ir gatava pieņemt cūkgaļu no Āfrikas cūku mēra neskartajām ES teritorijām

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Krievija un Eiropas Savienība (ES) pašlaik strādā pie jautājuma par Lietuvā atklātā Āfrikas cūku mēra dēļ apturētā cūkkopības produkcijas importa atjaunošanu no ES valstīm, piektdien žurnālistiem paziņojis Krievijas lauksaimniecības ministrs Nikolajs Fjodorovs, ziņo LETA.

Pēc viņa teiktā, iespējamais problēmas risinājums būtu izdalīt Eiropas Savienībā teritorijas, kas ir pilnīgi brīvas no šīs bīstamās dzīvnieku slimības.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā, kad divām Lietuvas dienvidos nomedītām mežacūkām tika atklāts Āfrikas cūku mēris, Krievija aizliedza Lietuvas cūkgaļas importu, bet ceturtdien Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" paziņoja, ka aptur cūkkopības produkcijas importu no visas ES, līdz būs saņēmusi no Eiropas Komisijas (EK) drošības garantijas jautājumā par iespējamo šīs slimības izplatību valstīs, kas robežojas ar Lietuvu.

Kā tagad norādījis Fjodorovs, Krievija šādu aizliegumu nevēlas. "Ja pierādīs, ka Eiropas Savienībā ir drošas zonas, reģioni, par kuriem var droši garantēt, ka tie ir brīvi no Āfrikas cūku mēra, tad produkcija no šīm teritorijām netiks ierobežota. Mēs pieņemam šādus ES noteikumus," viņš paziņojis, piebilzdams, ka saskaņā ar pašreizējiem noteikumiem Eiropas Savienībai pašai jāgādā, lai no tās teritorijas netiktu izvesta bīstama produkcija, bet pastāv izņēmumi attiecībā uz "tīrajām zonām".

Ministrs piebildis, ka šobrīd "turpinās konsultācijas par to, lai ES aktīvi uzraudzītu situāciju un intensīvāk nodarbotos ar reģionalizāciju". Sarunas norisinās "civilizēti un savstarpējas saprašanās gaisotnē", viņš piebildis.

Latvijas cūku audzētāji biznesa portālam "Nozare.lv" jau iepriekš norādījuši, ka pārorientējuši savu biznesu uz ES valstīm jau pēc 2012.gadā noteiktā eksporta aizlieguma, līdz ar to Krievijas cūkgaļas tirgus atjaunošana būs izdevīga tikai ļoti labas cenas gadījumā. "Kad 2012.gadā tika noteikti ierobežojumi, Latvijas audzētāji ļoti veiksmīgi pārorientēja savu tirgu uz Poliju, Lietuvu un citām Eiropas valstīm. Ja Krievija spētu piedāvāt labu cenu, kas pārsniegs, piemēram, divus eiro par dzīvsvara kilogramu, varbūt būtu vērts atjaunot sadarbību, vienlaikus rēķinoties, ka šis tirgus nekad nav prognozējams," iepriekš norādīja Cūku audzētāju asociācijas izpilddirektore Dzintra Lejniece.

Kā ziņots, Krievija pērn pēc 4.decembra Latvijas vēstnieces Krievijā Astras Kurmes tikšanās ar Krievijas Fitosanitārā un veterinārā dienesta priekšnieku Sergeju Dankvertu pārskatīja vairāk nekā pirms gada ieviestos ierobežojumus, atkal ļaujot ievest Krievijā šķirnes cūkas, cūkgaļu un tās produkciju. Vienlaikus joprojām bija spēkā visām ES valstīm saistošie ierobežojumi attiecībā uz kaušanai paredzēto cūku un nobarojamo sivēnu ievešanu.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Lietuvā pagaidām gan tas konstatēts rajonos, kur nav lielo cūkkopības kompleksu.

Krievijā vīruss izplatās kopš 2007.gada, un šai laikā tur nācies izkaut simtiem tūkstošu cūku.


Написать комментарий