Demenes pagasta pilskalns iegūs valsts aizsargājamā kultūras pieminekļa statusu

foto: visitdaugavpils.lv
foto: visitdaugavpils.lv

6. februāra Daugavpils novada domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē deputāti izskatīja jautājumu par labojumu ieviešanu Daugavpils novada domes 2013. gada 13. jūnija lēmumā, t.i., novada kultūras mantojuma aizsargājamo objektu sarakstā.

Kā ziņoja Daugavpils novada domes Kultūras pārvaldes Kultūras mantojuma nodaļas vadītāja Vanda Baulina, nepieciešamība ieviest labojumus domes deputātu lēmumā parādījās tādēļ, ka ar Ministru kabineta lēmumu viens no aizsargājamajiem objektiem ieguva jaunu, augstāku statusu. Runa ir par Demenes pagasta pilskalnu „Robežnieki”, kurš atrodas pie Riču ezera. MK nolēma to iekļaut Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Savukārt citu Daugavpils novada domes iepriekš aizsargājamo kultūras mantojuma objektu – Zastenku vecticībnieku draudzes dievkalpojumu namu (Naujenes pagasts) tādēļ, ka tas ir zaudējis vērtību,  no saraksta ir jāizslēdz.

Pēc V. Baulinas vārdiem valsts aizsargājamā kultūras pieminekļa statuss neapšaubāmi ir augstāks, turklāt tas rada zināmas priekšrocības piedalīšanās kādā no Eiropas projektiem gadījumā, t.i., saņemot finansējumu, piemēram, renovācijai.

Diskusijas gaitā deputāts Jānis Kudiņš interesējās, vai ir informēti zemes īpašnieki, uz kuru zemes atrodas jau minētie objekti, par viņu statusa izmaiņām. Kultūras mantojuma nodaļas vadītāja atbildēja apstiprinoši.

Rezultātā visi Izglītības, kultūras un sporta komitejas locekļi nobalsoja par lēmuma projekta apstiprināšanu ziņotājas iesniegtajā redakcijā un nolēma to nodot visu domes deputātu izskatīšanai kārtējā sēdē, kura notiks nākamceturtdien, 13. februārī.


Написать комментарий