Konceptuāli atbalstīta vienota siltumenerģijas tarifa ieviešanas iecere Naujenes un Kalkūnes pagastā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils novada domes izpilddirektore Vanda Kezika un SIA „Naujenes Pakalpojumu Serviss” valdes loceklis Aivars Elksniņš Tautsaimniecības komitejas un Finanšu komitejas locekļiem iesniedza vienota siltumenerģijas tarifa ieviešanas ieceri Naujenes un Kalkūnes pagastā.

V.Kezika paziņoja, ka visiem klātesošajiem droši vien esot zināms, ka Kalkūnes pagasta iedzīvotāji ir sašutuši par apkures rēķiniem.
„Izanalizējot 2012.gada siltumenerģijas cenas (2013.gada cenu analīze vēl nav gatava), konstatējām, ka Kalkūnes pagastā siltumenerģijas 1 Mwh pašizmaksa bija 46, 15 lati (65,67 eiro) – tas ir dārgi. Protams, kaut kas jādara, lai tarifs netiktu paaugstināts, ideālajā gadījumā tas jāsamazina. Savukārt Naujenes pagastā siltumenerģijas pašizmaksa bija vidēji 42, 51 lati par 1 Mwh (60,49 eiro)”, paziņoja izpilddirektore.

V.Kezika pastāstīja, ka SIA „Naujenes Pakalpojumu Serviss” sagatavojusi divus projektus, viens no kuriem paredz katlumājas, kas apkurei izmantotu skaidas, būvniecību Vecstropos, bet otrā projekta ietvaros plānota siltumtrases posma būvniecība. Projektu finansējumu veido divas daļas – ERAF fonda līdzfinansējums (695 tūkst. eiro abiem projektiem) un SIA „Naujenes Pakalpojumu Serviss” finansējums 1 958 750 eiro apmērā.

„Protams, SIA „Naujenes Pakalpojumu Serviss” tik lielu projektu nevar realizēt tikai pašas spēkiem, tādēļ ierosinām noteikt vienotu siltumenerģijas tarifu Naujenes un Kalkūnes pagastā. Pašvaldībai jāgriežas Valsts kasē, lai paņemtu aizņēmumu 1 958 000 eiro apmērā pamatkapitāla palielināšanai. Jums varētu rasties jautājums, kāpēc aizņēmumu neņem SIA „Naujenes Pakalpojumu Serviss”. Tas ir saistīts ar to, ka komercuzņēmumam aizņēmumu izsniegs ar procentu likmi, kas nav mazāka par 4%, bet pašvaldībai – 1%”, paziņoja V.Kezika.

Pēc izpilddirektores vārdiem, paņemot aizņēmumu un realizējot projektus, tarifs tiktu izlīdzināts un sastādītu 39, 44 latus (56,12 eiro) par1 Mwh.
„Deputātu lēmums ietekmētu 1 696 Naujenes pagasta dzīvokļu iedzīvotājus un 346 Kalkūnes pagasta iedzīvotājus.

Svarīgi pieņemt lēmumu arī par skaidu, nevis dabasgāzes apkures izmantošanu, kas noteikti ietekmēs tarifu. Dažu gadu laikā dabasgāzes cenas bija nestabilas un bieži vien mainījās, nav pareizi cerēt uz dabasgāzes cenas samazināšanu, jo skaidu cena ir stabila”, piebilda A.Elksniņš.
Tautsaimniecības komitejas locekļi uzdeva jautājumus, kādu cilvēku skaitu ietekmēs pieņemtais lēmums, vai tarifs tika pareizi aprēķināts, uz ko A.Elksniņš atbildēja, ka, ņemot vērā, ka katrā dzīvoklī dzīvo 1-3 cilvēki, jautājums attiecas uz vairāk nekā 6 tūkst. iedzīvotāju. Runājot par tarifu, protams, jāņem vērā, ka tie ir provizoriskie aprēķini, tarifs tiks iesniegts deputātu apstiprināšanai, Regulatora izskatīšanai.

Savukārt Finanšu komitejas locekļi par šo jautājumu diskutēja apmēram divas stundas, tika izteikti dažādi viedokļi par to, vai ir vērts pāriet uz skaidu apkuri, jo līdz ar lielāku pieprasījumu, tās cena varētu tikt palielināta.

Tāpat Finanšu komitejas locekļi bija neizpratnē, kāpēc tik svarīgs jautājums tiek apspriests kā papildus jautājums, kāpēc netika iesniegti konkrēti aprēķini.

Rezultātā deputāti tomēr atbalstīja šo jautājumu, izlemjot daudz rūpīgāk izskatīt to pirmdien, 10.februārī, Daugavpils novada domes Tarifu noteikšanas komisijas sēdē un vēlāk – Finanšu komitejas ārkārtas sēdē.

 


Написать комментарий