Igaunijas IzM veic pārbaudi par Krievijas mācību materiālu izmantošanu Tallinas Krievu licejā

foto: Itar -Tass
foto: Itar -Tass

Igaunijas Izglītības ministrija uzsākusi pārbaudi Tallinas Krievu licejā, kurā daļu mācību priekšmetu pasniedz pēc Krievijas Federācijas materiāliem un standartiem, vēsta Igaunijas raidkorporācija ERR.

Pirms diviem gadiem izveidotais fonds Tallinas Krievu licejs piedāvā krievvalodīgo skolu skolēniem ārpusskolas mācības virknē konvencionālu mācību priekšmetu, tostarp vēsturē un sociālajās zinātnēs, izmantojot Krievijā izveidotus mācību materiālus, ziņo LETA.

Igaunija pašlaik realizē izglītības reformu, kas nosaka, ka Igaunijas skolās 60% mācību priekšmetu jāpasniedz valsts valodā.

Savukārt fonds Tallinas Krievu licejs tika izveidots ar mērķi dibināt privātu municipālu skolu, kurā galvenā mācību valoda būtu krievu valoda. Fonds saņem finansējumu no Tallinas pašvaldības.

Izglītības ministrija šonedēļ uz iestādi nosūtīja ekspertu komandu, lai veiktu pārbaudi.

Ministrija savā paziņojumā norāda, ka fondam nav tiesību savā nosaukumā izmantot vārdu "licejs", jo tas rada maldinošu iespaidu, ka tā ir vidējās izglītības mācību iestāde.

Ņemot vērā mācību lielo apjomu, fondam darbības turpināšanai jāiegūst izglītības iestādes atļauja, norāda ministrija.

Fonda pieteikums atļaujai tika noraidīts 2012.gada novembrī, jo tas neatbilda prasībām par skolotāju kvalifikāciju.

Fonds pēc tam nav centies iegūt izglītības iestādes statusu, jo Igaunijas valdība 2013.gada janvārī veica labojumus Privātskolu likumā, nosakot, ka privātajām skolām, tāpat kā valsts skolām, ir jāatbilst prasībai, ka vidusskolā 60% mācību priekšmetu tiek pasniegti igauņu valodā.

Tallinas mēra vietnieks Mihails Kilvarts aizstāvēja Krievu liceju, norādot, ka tas nodrošina Igaunijas krievvalodīgajiem bērniem iespējas mācīties dzimtajā valodā.

Tikmēr Tallinas pašvaldībā opozīcijā esošā Reformu partija ierosinājusi neuzticības balsojumu pret Kilvartu, apsūdzot viņu valsts izglītības reformas ieviešanas traucēšanā.
 


Написать комментарий