Prognoze: Latvija gadu iesākusi ar deflāciju

foto: db.lv
foto: db.lv

Saskaņā ar AS Citadele Asset Management analītiķu aplēsēm un pieņēmumiem patēriņa cenas janvārī varētu būt pieaugušas par 0,1% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, informē eksperti.

Energoresursu cenas, līdz ar kārtējo degvielas un dabasgāzes tarifu palētinājumu, turpināja grūst patēriņa cenu līmeni uz leju. Tām palīdzēja arī sezonās izpārdošanu turpinājums apģērbu un apavu veikalos. Savukārt pārtikas cenas, pateicoties dārzeņu un augļu cenu sezonālām sadārdzinājumam, mēneša laikā nedaudz pieauga un nostrādāja cenu kāpuma virzienā. Zināmu iespaidu uz cenu līmeni varētu būt atstājis arī akcīzes nodokļa pieaugums tabakai.

Savu ieguldījumu janvāra inflācijas ciparā acīmredzot nodrošināja arī cenu apaļošana atsevišķās pakalpojumu jomās saistībā ar pārēju uz eiro, saka eksperti. Daļēji šie procesi bija vērojami jau oktobrī, kad sākās cenu paralēlās atspoguļo šanas periods, un arī šoreiz tie ir skāruši tādas pakalpojumu jomas kā ēdināšana, skaistumkopšana, tīrīšanas un remonta pakalpojumi un citas . Tomēr, ņemot vērā, ka pakalpojumu sniedzēji daļēji cenas ir paspējuši pielāgot norēķiniem eiro vēl rudenī, un ka šādu pakalpojumu īpatsvars mājsaimniecību tēriņos nav liels un veido ap 15% no kopējiem izdevumiem, saskaņā ar ekspertu aprēķiniem, cenu apaļošanas ietekme janvārī varētu būt mērāma 0,1 – 0,2 procentpunktu robežās.

Tādējādi Latvija jauno gadu, visticamāk, ir iesākusi ar deflāciju, un gada griezumā cenas varētu būt samazinājušās par 0,2%. Tajā pat laikā, janvāra inflācijas cipars acīmredzot būs šā gada zemākais rādījums. Sagaidāms, ka jau tuvāko mēnešu laikā gada inflācija atkal kļūs pozitīva un pakāpeniski sāks paātrināties, gada nogalē sasniedzot 2,5% apgabalu, uzskata eksperti.


Написать комментарий