J.Lāčplēsis: Aizņēmums uz 20 gadiem nav nekas ārkārtējs, kredītportfelis ļauj paņemt arī citus kredītus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

13.februārī Daugavpils pilsētas domes deputāti vienbalsīgi nolēma Valsts kasē paņemt aizņēmumu 1 335 910 eiro apmērā, lai veiktu energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus pirmsskolas izglītības iestādēs.

Saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem, kopējā projekta summa ir 3 632 479 eiro. Faktiski projekta realizācijai jau izmantoti 1,7 milj. eiro. Patlaban būvnieku darba samaksai nepieciešami 2,3 milj., tādēļ pašvaldība ņems kredītu. Aizņēmuma pamatsummu plānots sākt atmaksāt 2016.gadā, kopā ar procentiem 20 gados būs jāatmaksā 1 435 149 eiro.

Atgādināsim, ka projekta ietvaros notika Daugavpils 1., 4., 10., 15., 21., 23., 27., 30.pirmsskolas izglītības iestādes renovācija. Darbu lielākā daļa ir pabeigta.

Pieņemot lēmumu par ilgtermiņa aizņēmuma ņemšanu, parasti kādam no deputātiem rodas jautājums, kāpēc aizņēmums jāņem uz 20 gadiem. Pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis uz šo jautājumu atbildēja sekojoši:

„Runa ir par kapitālieguldījumiem, kuru amortizācijas termiņš ir 20 gadi. Ņemot vērā augstākminēto, aizņēmums tiek ņemts uz laiku, kurā izmantosim uzcelto vai iegādāto objektu”.

Tāpat pilsētas mērs atzīmēja, ka būvdarbiem domātais aizņēmums uz 20 gadiem nav nekas ārkārtējs, un pašvaldības kredītportfelis ļauj paņemt citus kredītus, jo patlaban aizņemta puse no likumā noteiktās summas.


Написать комментарий