Eiropas izsoļu namos liels pieprasījums pēc Latvijā ražotām kažokādām

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Aizvadītajā gadā Latvijas kažokzvēru audzētāji ievērojami kāpinājuši finanšu rezultātus – eksporta apjoms un apgrozījums ir divkāršojies salīdzinājumā ar 2012.gadu.

Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas (LZAA) biedru kopējais apgrozījums 2013.gadā sasniedza 31,7 miljonus eiro, savukārt 2012.gadā tas bija 14,6 miljoni eiro, tādējādi gada laikā pieaugot par 116%. Pērn eksporta apjoms attiecībā pret 2012. gadu pieauga par 128%, sasniedzot 30,7 miljonus eiro. Eksportētās produkcijas īpatsvars pieauga par 5,5% procentiem, no 91,5% 2012. gadā pakāpjoties līdz 96,6%. Nodokļu iemaksas valsts budžetā sasniedza 3,2 miljonus eiro.

Kažokzvēru audzētāji pērnā gada laikā no Latvijas ražotājiem, lauksaimniekiem un zivju saimniecībām iepirka 20,4 tūkstošus tonnu subproduktu, 8,4 tūkstošus tonnu zivju un 4 tūkstošus tonnu graudu. Rezultātā ik dienu vidēji patērējot 92 tonnas barības, kas ir par 16 tonnām vairāk nekā vidēji 2012. gadā.

«Straujo eksporta un apgrozījuma kāpumu ir veicinājušas iepriekšējo gadu investīcijas konkurences stiprināšanā, iegādājoties mūsdienīgu aprīkojumu, kā arī barības un ādu apstrādes tehniku. Tāpat arī pamata ganāmpulka papildināšana ar kvalitatīviem vaislas dzīvniekiem. Pērn 96% mūsu produkcijas eksportējām, kas nozīmē, ka lielākajos Eiropas kažokādu izsoļu namos ir liels pieprasījums pēc Latvijā ražotām kažokādām un šai nozarei piemīt liels potenciāls,» uzsver LZAA valdes locekle, Sandra Vilciņa.

LZAA ir Eiropas Zvēraudzētāju asociācijas pilntiesīgs biedrs, un pārstāv Latvijas kažokzvēru audzētājus – nodrošina tos ar jaunāko informāciju par nozari, veicina jaunāko tehnoloģisko risinājumu ieviešanu fermās, un rūpējas par dzīvnieku labturības prasību ievērošanu un pilnveidošanu. Patlaban Latvijas Zvēraudzētāju asociācija pārstāv astoņus biedrus, kuri audzē ūdeles un lapsas. Nozarē nodarbināti vairāk nekā 500 darbinieki.

Eiropas Savienībā kažokzvēru audzēšanas nozarē strādā 60 tūkstošu cilvēku un saražo 30 miljonu kažokādu gadā. Lauksaimniecībā specializētās valstis atbalsta šīs nozares attīstību, piemēram, Lietuvā un Polijā nozares apgrozījums pāris gadu laikā ir desmitkāršojies.


Написать комментарий