Kāpēc datora peles kursors ir 45 grādu leņķī?

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Vairāk nekā 30 gadus pēc datora peles kursora ieviešanas lietotāji beidzot noskaidrojuši, kāpēc kursors nav vertikāls, bet gan vienmēr pagriezts 45 grādu leņķī.

Šī lieta noskaidrota, kad jautājumu un atbilžu lapā "StackExchange" kāds lietotājs bija uzdevis pirmajā mirklī šķietami muļķīgu jautājumu: kāpēc visās operētājsistēmās kursori ir nedaudz slīpi, lai gan vertikāls novietojums būtu ērtāks gan teksta iezīmēšanai, gan citiem uzdevumiem.

Viņam atbildēja kāds eksperts, kas labi pazīstams ar datortehnikas vēsturi. Viņš apstiprināja, ka datora peles izgudrotājs Duglass Engelbarts patiešām kā kursora loģiskāko variantu to bija iecerējis kā bultiņu augšup.

Tomēr operētājsistēmas grafisko interfeisu praksē pirmais realizēja nevis viņš pats, bet gan kompānijas "Xerox" darbinieki, konkrētāk - šīs kompānijas zinātniski pētnieciskā nodaļa "Palo Alto Research Center".

Pirmais kursors detalizēti aprakstīts 1981. gada dokumentā, kurā ir uzskaitīti "Xeroc PARC" (vēsturē pirmā datora ar lietotāju grafisko interfeisu) raksturojumi.

Projektējot šo mašīnu, atklājās, ka tā laika displeju zemās izšķirtspējas dēļ nemaz nav iespējams no pikseļiem izveidot normālu maza izmēra vertikālu kursoru. Tika nolemts kursora lielumu nemainīt, bet gan to nedaudz piešķiebt, lai viena šķautne būtu vertikāla, bet otra - 45 grādu slīpumā.

Kopš tā laika pagājuši vairāk nekā 30 gadi, ir parādījušies augstas izšķirtspējas displeji, bet tradīcija kursoru atveidot nedaudz slīpi ir saglabājusies vēl līdz šim.


Написать комментарий