Sausā laika dēļ izejvielu cenas ievērojami augušas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Kafijas cena piedzīvojusi straujāko kāpumu desmit gadu laikā, sojas pupiņas sasniegušas augstāki atzīmi kopš decembra, un arī cukura cena strauji palielinājusies, jo sausums bojā pasaules lielākā graudu eksportētāja - Brazīlijas - ražu.

Kā raksta Bloomberg, Standard&Poor’s GSCI Agriculture indekss, kas apkopo astoņu izejvielu cenas, otrdien pieauga septīto dienu pēc kārtas, kas ir ilgākais kāpums kopš 2011. gada.

Kā paredz meteorologi, nākamo piecu dienu laikā lietus graudu audzēšanas reģionos būs par 75% mazāk nekā normālos laikapstākļos.

Šajā gadā arabica markas kafijas cena ir pieaugusi jau par 40%, jo produkcijas zaudējumi Brazīlijas galvenajā graudu audzēšanas reģionā varētu sasniegt 30%. Otrdien arabica markas kafija maija piegādēm pieauga par 8,8% līdz 1,5485 dolāriem par mārciņu, sekojot 10% kāpumam iepriekšējā dienā, kas bija lielākais dienas kāpums kopš 2004. gada novembra.

GSCI Agriculture Index šajā gadā ir audzis par 5,6%, salīdzinot ar 22% kritumu pērn, kas bija lielākais kritums kopš 1981.gada.

Cukura cena maija piegādēm pieauga par 3,2% līdz 16,5 centiem par mārciņu. Tā cena kopš 43 mēnešu zemākās atzīmes sasniegšanas janvāra beigās ir pieaugusi par 12%. Savukārt kakao cena maija piegādēm sasniedza 2985 dolārus, kas ir augstākā cena kopš 2011.gada septembra.


Написать комментарий