Krievija no Ukrainas atsauc vēstnieku saistībā ar situācijas «saasināšanos»

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Krievija ir atsaukusi savu vēstnieku Ukrainā, lēmumu pamatojot ar situācijas saasināšanos kaimiņvalstī. Tikmēr Baltijas valstis un Rietumvalstis atzinīgi novērtējušas iekšpolitiskā konflikta atrisinājumu un grasās sniegt atbalstu Ukrainas-Eiropas Savienības (ES) saišu stiprināšanai.

Maskava ir nosodījusi prezidenta Viktora Janukoviča atstādināšanu no amata, par ko Augstākā Rada nobalsoja 22.februārī.

23.februārī ar uzrunu televīzijā uzstājies jaunieceltais prezidenta vietas izpildītājs Aleksandrs Turčinovs, kurš norādījis, ka valsts turpmāk koncentrēsies uz ciešāku integrāciju ar ES.

Turčinovs, kurš ir zināms kā bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko līdzgaitnieks, solījis izveidot tautas valdību un sacījis, ka Ukrainas tautai jāatgriežas Eiropas valstu saimē.

«Mēs esam gatavi dialogam ar Krieviju, kas būtu balstīts uz jauniem, godīgiem un vienlīdzīgiem kaimiņattiecību noteikumiem, atzīstot un ņemot vērtā Ukrainas izvēli – Eiropu,» tā Turčinova sacīto citē BBC.

ES ārlietu resora pārstāve Ketrina Eštone solījusi 24.februārī apmeklēt Kijevu, lai apspriestu to, kā ES varētu atbalstīt ilgtspējīgu politiskā saspīlējuma risinājumu un palīdzēt stabilizēt ekonomisko situāciju.

Latvijas valdība ārkārtas sēdē spriedīs par praktisku un diplomātisku atbalstu Ukrainai

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs 24.februārī ārkārtas valdības sēdē aicinās rezervēt 50 tūkstošus eiro, lai varētu nosūtīt uz Ukrainu medikamentus. Tā intervijā Latvijas Televīzijai sacīja ministrs.

Rinkēvičs norādīja, ka Latvijas valdībai vajadzētu vienoties par dažādiem atbalsta aspektiem. Pirmkārt, Latvijai būtu stingri jāiestājas par to, ka asociācijas līgums jāparaksta nekavējoties, ja Ukrainas vara to apstiprina.

Otrkārt, Latvijai vajadzētu rezervēt palīdzībai Kijevas protestos cietušajiem 50 tūkstošus eiro. Tāpat Latvijai būtu jāvienojas par tiem soļiem, ko varētu darīt, lai atbalstītu politisko pāreju Ukrainā, ministru citē lsm.lv – Latvijas Sabiedrisko mediju portāls.

Taujāts par Ukrainas iespējām pievienoties Eiropas Savienībai (ES), Rinkēvičs pauda, ka perspektīvā šāda iespēja jādod valstīm, kas izdara visu nepieciešamo.

Šāda iespēja gan esot jādod ne tikai Ukrainai, bet arī Moldovai un Gruzijai. Tomēr tas būšot atkarīgs no pašām valstīm.


Написать комментарий