VID zoodārzam nodod konfiscētos 1 323 kilogramus augļu un dārzeņu

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Pagājušajā nedēļā, veicot 20 tematiskās pārbaudes Rīgas Centrāltirgū, Valsts ieņēmumu dienests (VID) konstatēja dažādus pārkāpumus saistībā ar tirdzniecības noteikumu neievērošanu. Pārbaužu laikā konfiscētie 1 323 kilogrami augļu, dārzeņu un sēklu nodoti Rīgas zooloģiskajam dārzam.

Pārbaudes tirgū tika veiktas galvenokārt lauksaimniecības produkcijas tirdzniecības vietās ar mērķi pārbaudīt, vai tirgotāji patiešām tirgo pašu izaudzētu vai iepirktu produkciju, portālu BNN informē VID.

Pārbaužu laikā VID inspektori veica kontrolpirkumus un pārbaudīja, vai tirdzniecības vietā ir uzstādīts elektroniskais kases aparāts. Tāpat VID inspektoru mērķis bija pārliecināties par preču izcelsmi apliecinošu dokumentu esamību un pārbaudīt preču pavaddokumentu žurnālu. Taču, uzzinot, ka pircējs ir VID inspektors, pārdevēji atstāja tirdzniecības vietu un neatgriezās, tā arī neuzrādot preces pavaddokumentus. Rezultātā prece tika atzīta par bezsaimnieka mantu un pieņemti lēmumi administratīvā pārkāpuma lietā par dārzeņu, zaļumu un augļu konfiskāciju.

Kopumā tika konfiscēti 1 025 kilogrami augļu (tostarp 516 kg apelsīnu, 100 kg bumbieru, 106 kg mandarīnu, 47 kg citronu), 266 kilogrami dārzeņu (tostarp 72 kg paprikas, 87 kg cukini, 35 kg baklažānu) un 32 kilogrami saulespuķu sēklu.

Kopumā dažādus tirdzniecības noteikumu pārkāpumus VID inspektori konstatēja 20 gadījumos jeb visās veiktajās pārbaudēs. Visās pārbaudēs VID inspektoriem, veicot kontrolpirkumu, pirkums netika reģistrēts elektroniskajā kases aparātā, jo tirdzniecības vietās elektroniskais kases aparāts nebija uzstādīts. Tāpat pārbaužu laikā tika konstatēts, ka 20 tirdzniecības vietās Rīgas Centrāltirgū tiek tirgota nezināmas izcelsmes produkcija.

Par konstatētajiem pārkāpumiem ir uzsāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās un tiks piemēroti sodi saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

VID regulāri veic šādas pārbaudes tirgos. 2013.gadā kopumā tirgos ir veiktas 811 tematiskās pārbaudes, pārkāpumus konstatējot 765 gadījumos (rezultativitāte – 94%), savukārt 2014.gada pirmajos divos mēnešos – 125 tematiskās pārbaudes, pārkāpumus konstatējot 111 gadījumos (rezultativitāte – 89%). Arī turpmāk VID sola pastiprināti kontrolēt Latvijas tirgus, lai novērstu likumpārkāpumus, īpaši tirgojot no ārvalstīm ievestus produktus.


Написать комментарий