Izstrādāts nanorobots, kas spēj cīnīties ar ļaundabīgo audzēju šūnām

foto: rac105.cat
foto: rac105.cat

Dienvidkorejas zinātnieku grupa izstrādājusi pirmo nanorobotu, kas spēj atrast un iznīcināt dažādu ļaundabīgo audzēju šūnas.

Tehnoloģija ir tik daudzsološa, ka jau tagad tā ir patentēta vairākās valstīs. Nanorobotu darbina speciāla, ģenētiski modificēta baktērija, kas spēj atrast ļaundabīgos audzējus, vadoties pēc tiem raksturīgām substancēm un vielām, ko tie izdala attīstoties.

Brīdī, kad trīs mikrometrus (0,003 mm) lielais robots sasniedz attiecīgo vietu, tas nekavējoties izsmidzina pretvēža zāles, raksta "boot.lv".

Šis izstrādājums ir pavēris jaunas durvis cīņā pret ļaundabīgajiem audzējiem, turklāt tam ir mazāk blakusefekti nekā ķīmijterapijai vai apstarošanas terapijai.

Kaut arī tehnoloģija ir daudzsološa, paies ilgs laiks līdz tā patiešām tiks izmantota medicīnā. Izgudrojumam ir konstatēti nopietni ierobežojumi. Dotajā brīdī tas spēj uztver tikai atbilstoša izmēra un konsistences audzējus. Tāpat nanorobotam ir problēmas konstatēt ļaundabīgos audzējus agrīnās attīstības stadijās.

Izstrādātāji turpinās attīstīt tehnoloģiju, padarot to universālāku. Dienvidkorejas zinātnieki jau ir patentējuši nanorobotu vairākās valstīs, to skaitā ir gan Japāna, gan ASV, gan Eiropas Savienības valstis.


Написать комментарий