Spānijas parlaments aizliedza rīkot referendumu par Katalonijas neatkarību

foto: zn.ua
foto: zn.ua

Spānijas parlaments ar balsu vairākumu noraidīja Katalonijas lūgumu par neatkarības referenduma rīkošanu, ziņo Associated Press.

Gandrīz pēc septiņu stundu debatēm par šo jautājumu balsis sadalījās šādi: 299 likumdevēji izteicās pret neatkarības referendumu, 47 nobalsoja „par” un 1 atturējās. Kā atzīmēja viens no Katalonijas deputātiem Džoans Errera, balsojums „pret” tikai „palielina atšķirību” starp Kataloniju un Spāniju, jo tagad kataloniešiem aizliedza noteikt nākotnes tiesības.

Katalonija, kurā dzīvo 7,5 milj. iedzīvotāju, dod apmēram piekto daļu no valsts IKP, kura tiek novērtēta 1,1 triljona eiro apmērā.

Ideja panākt suverenitāti ir visai populāra Pireneju pussalas ziemeļaustrumos, jo iedzīvotāji ir pārliecināti, ka neatkarība no Spānijas valdības nesīs labumu tās ekonomikai. Tomēr no deputātu redzes viedokļa situācijas izskatās neviennozīmīgi. Pēc viņu vārdiem katalonieši nevar risināt jautājumu, kurš ietekmēs visu Spāniju. Tas atkal sakustināja 1978. gada Konstitūcijas apspriešanu, kuru pēc dažu domām jāreformē, jo tā neatspoguļo autonomo apgabalu intereses. Konservatīvais Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs ieteica referenduma piekritējiem sākt ar Konstitūcijas reformu, – ziņo rbc.ru.

Katalonijas reģionālais prezidents Arturs Mass, kurš nepiedalījās parlamenta sesijā, paziņoja, ka balsojums neatkarības jautājumā notiks jebkurā gadījumā. Pagaidām netiek ziņots, kādus pasākumus veiks Spānija, lai to nepieļautu.

 


Написать комментарий