Kompensācijas plūdu vai citu stihiju seku likvidēšanai turpmāk izmaksās ātrāk un efektīvāk

foto: lvportals.lv
foto: lvportals.lv

Eiropas Savienībā (ES) kompensācijas plūdu vai citu stihiju seku likvidēšanai dalībvalstīs un kandidātvalstīs turpmāk izmaksās ātrāk un efektīvāk, paredz Eiropas Parlamentā apstiprinātie grozījumi ES Solidaritātes fonda noteikumos.

Izmaiņas, kurām piekrituši arī ES dalībvalstu ministri, pagarina termiņu kompensācijas pieteikuma iesniegšanai no 10 līdz 12 nedēļām. Tās arī paredz 10% avansa maksājumu un nosaka piešķiršanas kritēriju reģionāla mēroga postījumu seku likvidēšanai.

ES Solidaritātes fonds ir viens no redzamākajiem un efektīvākajiem ES solidaritātes piemēriem. Noteikumu reforma uzlabo Solidaritātes fonda efektivitāti. Turpmāk būs skaidri definēts kritērijs, pēc kura piešķirt fonda atbalstu reģioniem, un būs iespējams saņemt arī avansa maksājumu. Ar šī noteikuma iekļaušanu EP jo īpaši lepojas, jo strauja atbalsta izmaksa pēc katastrofām ir ļoti svarīga, norāda par ziņojuma izstrādi atbildīgā deputāte Rosa Estaràs Ferragut (EPP, Spānija). Deputāti jaunos noteikumus pieņēma ar 525 balsīm par, 12 pret un 41 atturoties.

Turpmāk dalībvalstis avansā varēs saņemt 10% (bet ne vairāk kā 30 miljonus eiro) no paredzamās kompensācijas summas.
ES Solidaritātes fonda līdzekļus visbiežāk izmaksā par plašiem postījumiem, kas pārsniedz 3 miljardus eiro (pēc 2011. gada cenām) vai 0.6% no dalībvalsts nacionālā kopienākuma. Tomēr atbalsts ir pieejams arī reģionāla rakstura seku likvidēšanai.

Jaunie noteikumi paredz vienkāršu atbilstības kritēriju — postījumiem jāsasniedz vismaz 1,5% no reģiona iekšzemes kopprodukta vai, attiecībā uz attālākajiem reģioniem — 1%. Tas Eiropas omisijai atvieglos pieteikumu izskatīšanu un paātrinās kompensāciju izmaksu.

Deputāti arī nodrošināja, ka fonda līdzekļus var izmantot dabas katastrofām, kuru seku novērtēšanai vajadzīgs ilgāks laiks (piemēram, sausums).

Deputāti panāca, ka termiņu, kurā pēc katastrofas ir jāpiesakās kompensācijai, pagarina par divām nedēļām (turpmāk pieteikums būs jāiesniedz 12, ne vairs 10 nedēļu laikā). Viņi ieguva arī vairāk laika no fonda izmaksāto līdzekļu apgūšanai (18 mēneši līdzšinējo 12 mēnešu vietā).

Samazināti arī pieteikumu izskatīšanas termiņi. Eiropas Komisijai turpmāk būs sešu nedēļu laikā pēc pieteikuma saņemšanas jāizvērtē, vai tas atbilst Solidaritātes fonda līdzekļu piešķiršanas kritērijiem, un noteiktu arī finansiālās palīdzības apjomu.

ES Solidaritātes fonda maksimālais budžets 2014.-2020. gada plānošanas periodam ir 500 miljoni eiro gadā. To izveidoja 2002. gadā pēc postošajiem vasaras plūdiem Centrāleiropā. Kopš tā laika tā līdzekļi izmaksāti 56 stihiju seku likvidēšanai, cita starpā plūdu, vētru, mežu ugunsgrēku, zemestrīču un sausuma seku likvidēšanai. Līdz šim fonda atbalsts izmaksāts 23 valstīm, kopā piešķirot 3,6 miljardus eiro.


Написать комментарий