Einars Repše: Andrejs Žagars aicina par Latvijas kultūru domāt plašā, starptautiskā līmenī

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Vēlos atbildēt uz LTV1 raidījuma "1:1" jautājumiem par Latvijas iespējām pretendēt uz Eiropas Savienības programmas "Radošā Eiropa" (Creative Europe) finansējumu, kur teju pusotrs miljards eiro ir pieejams arī kultūras nozarei Latvijā. Vai tam ir saistība ar Eiropas Parlamentu un mūsu iespējām izcīnīt šo finansējumu Latvijai?

Jā, ir un vēlreiz atkārtoju, ka saistība ir vistiešākā - tieši no mūsu eiroparlamentāriešu enerģijas un aktivitātes ir atkarīgs tas, vai spējam būt reāli ieguvēji, vai arī, pasīvi novērojot procesus, atrunāties ar to, ka "šos jautājumus jau nelemj Eiropā", "viss jau izlemts" vai arī – "to visu jau nosaka tikai lielās valstis"... Šo mazvērtības kompleksu vienreiz ir jāpārvar!

Sarunās ar partijas "Latvijas attīstībai" līderi Eiropas Parlamenta vēlēšanās Andreju Žagaru, esmu guvis pārliecību, ka mums ir nepieciešamība un arī varēšana piesaistīt kultūrai un izglītībai Latvijā gan uzmanību, gan arī Eiropas naudu.

Tāda iespēja ir arī caur ES programmu "Radošā Eiropa", kuras mērķis ir aizsargāt un attīstīt Eiropas kultūru un valodu daudzveidību, nostiprinot Eiropas kultūras un radošo nozaru konkurētspēju. Programmas "Radošā Eiropa" apakšprogramma "Kultūra" paredz atbalstu sadarbības projektiem, lai stiprinātu kultūras un radošo nozaru spēju sadarboties starptautiskā mērogā. "Radošā Eiropa" ne tikai piešķir naudu, bet arī stimulē dalībvalstu pašu atbalstu radošajām industrijām caur kontaktu un sadarbības veidošanu. Un tas ir ļoti svarīgi, jo mēs nevarēsim attīstīties, ja paliksim vien tikai "savā viensētā."

Trūkst atbalsta un informācijas

Eiropas Parlaments nelemj par nacionālajiem jautājumiem, nevar ietekmēt ne to, cik dosim kultūrai no valsts budžeta, ne to, kādas būs medmāsu algas vai pensijas. Tas jālemj mums pašiem.

Tomēr aktīvs, enerģisks cilvēks Eiropas struktūrās var ne tikai mehāniski spiest pogas, bet arī rūpēties par to, ka informācija par projektiem un sadarbības iespējām nonāk līdz dzirdīgām ausīm Latvijā.

EP deputāta darbs nenorit tikai Briseles un Strasbūras gaiteņos. Viņa uzdevums ir arī maksimāli atnest aktuālāko informāciju ieinteresētajām pusēm Latvijā. Jāatgādina, ka viens no četriem EP deputāta pamata pienākumiem ir: "Informēt savas valsts iedzīvotājus par EP un savu darbību deputāta amatā". Ne tikai tukši lielīties ar saviem individuālajiem panākumiem, bet tiešā nozīmē aģitēt par reālajām iespējām Latvijas iedzīvotājiem saņemt atbalstu savām idejām.

Ja mums ir savs pārstāvis un informācijas avots tieši lēmumu pieņemšanas epicentrā, tas ir spēcīgs atbalsta punkts mūsējiem. Andrejs Žagars plāno strādāt Eiropas Parlamenta kultūras un izglītības komitejā. Mums beidzot ir jābūt vienam pārstāvim šajā komitejā, kur izlemj tik svarīgos kultūras un izglītības jautājumus! Ko mums dod Eiropas piedāvātās iespējas, ja tās neizmantojam?

Protams, nekā tieši EP deputāts "Radošās Eiropas" konkursa rezultātus ietekmēt nevar. Taču viņš var aktualizēt šos jautājumus Latvijas informatīvajā telpā, runājot par to, kad tuvojas konkrēti iesniegšanas termiņi, kur meklēt partnerus projektu realizācijai, kā piesaistīt programmā nepieciešamo līdzfinansējumu, kam jāpievērš uzmanība, lai saņemtu atbalstu u.t.t.. Katram projekta autoram vai dalībniekam uz "Radošā Eiropa" finansējumu jāpiesakās pašam, taču tas nebūt nav viegli. Iesniegto projektu joprojām nav daudz. Tam par iemeslu var būt gan fakts, ka vajadzīgs līdzfinansējums, gan tas, ka projektu iesniegšana ir sarežģīts birokrātisks process, gan arī informācijas trūkums par šādu iespēju.

Piemēram, 2012.gada konkursā tika iesniegti 476 sadarbības projekti no visas Eiropas, no kuriem 114 tika atbalstīti (kategorija "Sadarbības projekti"). Starp tiem bija arī 12 projekti no Latvijas, no kuriem tikai 1 organizācija saņēma atbalstu kā projekta iesniedzējs.

Jā, Kultūras ministrijā ir izveidots birojs programmai "Radošā Eiropa". Taču tā nodibināšana ir tikai viena no aktivitātēm. Noteikti var strādāt vēl vairāk, lai stimulētu organizācijas vispār līdz šim birojam nokļūt. Reizēm nepietiek ar informācijas biroja izveidi, ja par šo to zina vien neliels skaits cilvēku. Ja vēlamies tiešām attīstīt savu kultūru, tā veicinot gan radošās industrijas, gan tūrismu un spēcīgu, atpazīstamu valsts tēlu, mums ir jāizmanto ikviena piedāvātā iespēja.


Написать комментарий