Jaunu HIV gadījumu skaita ziņā Latvija drīz būs līdere

foto: minval.az
foto: minval.az

340 jaunu HIV infekcijas gadījumu pērn un jau 80 reģistrētu inficēšanās gadījumu ar HIV šogad.

Lai gan situācija pēdējos gados ir stabilizējusies un nav vērojams straujš inficēto cilvēku skaita pieaugums, tomēr prognozes liecina, ka Latvija drīz apsteigs citas Eiropas Savienības (ES) valstis, pakāpjoties uz pirmo vietu jaunu inficēšanās gadījumu skaita ziņā. Situācijas uzlabošanā cerības tiek liktas uz Veselības ministrijas (VM) izstrādāto profilakses un citu pasākumu plānu turpmākajiem diviem gadiem, tomēr tam nepieciešami vairāki miljoni eiro.

Pēc jaunu HIV infekcijas gadījumu skaita Latvija ir otrajā vietā ES valstu vidū. Tomēr pavisam drīz mēs varētu nonākt topa augšgalā, jo prognozes liecina, ka ar HIV inficēto reģistrēto cilvēku skaits turpinās palielināties. Iemesls - krīzes gados samazinātais finansējums profilaktiskajiem pasākumiem, Dienai skaidroja biedrības DIA+LOGS valdes priekšsēdētāja Ruta Kaupe. Ierasti tiek uzskatīts, ka ar HIV vīrusu inficējas tikai narkomāni, tomēr šāds pieņēmums ir maldīgs. Ar katru gadu palielinās to cilvēku skaits, kuri inficējas heteroseksuālu dzimumattiecību ceļā.

Pēc biedrības Apvienība HIV valdes priekšsēdētāja Aleksandra Molokovska domām, situācija ir dramatiska un tendences neliecina, ka būtu iespējams sasniegt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) izvirzīto mērķi līdz 2020. gadam sasniegt nulli jaunu HIV inficēšanās gadījumu, nulli ar AIDS saistītu nāves gadījumu un pilnīgu HIV un AIDS pacientu diskriminācijas izskaušanu.


Написать комментарий