Vīķe-Freiberga: Latvija ir ļoti nākusi pretī krievvalodīgajiem iedzīvotājiem

foto: wikipedia.org
foto: wikipedia.org

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga pauž pārliecību, ka Latvija ir ļoti nākusi pretī tai sabiedrības daļai, kura ikdienā runā krievu valodā.

Bijusī prezidente sarunā Latvijas Radio raidījumā «Aktuālais temats» sacīja, ka etniskā spriedze Latvijā pastāv un norādīja, ka līdz šim nav pietiekami enerģiski strādāts, lai sabiedrības daļas varētu saprasties un pieņemt viena otru.

Vienlaikus viņa norādīja, ka Latvija ir ļoti nākusi pretī krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, un neviens nevarētu sūdzēties par to, ka nevarētu normāli dzīvot šajā valstī.

«Latvija ir ļoti nākusi pretī krievvalodīgajiem. Visas tiesas prāvas [ja ir tāda vajadzība] notiek krievu valodā. [..] Piemēram, Daugavpilī pilsētās valdēs atbild pat četrās valodās. Ikdienas praksē, neviens nevar sūdzēties, ka viņš nevar normāli dzīvot ar savu valodu, vai tā būtu poļu, krievu vai kāda cita,» skaidroja viņa.

Eksprezidente arī pauda viedokli, ka krievu skolu jautājums bija jārisina jau pirms 20 gadiem. «Neatkarības sākumā vajadzēja to atrisināt. Bija jānosaka, ka cittautieši var apgūt savu mātes valodu, bet citi priekšmeti jāmācās latviešu valodā, visu tautību bērniem kopā,» sacīja viņa.


Написать комментарий