Latvijā sākas Eiropas Parlamenta vēlēšanas

foto: euactive.ru
foto: euactive.ru

Latvijā sestdien sākas Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas.

Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sniegtā informācija, EP vēlēšanu iepriekšējās balsošanas trīs dienās nobalsojuši 100 306 jeb 6,81% vēlētāju.

Vislielākā aktivitāte bijusi Rīgā, kur iepriekšējās balsošanas laikā nobalsojuši 38 143 jeb 9,22% balsstiesīgo. Vismazāk aktīvie bijuši Latgales vēlētāji, kur pie vēlēšanu urnām devušies 11 109 jeb 4,88% balsstiesīgo.

Vidzemē trīs dienās nobalsojuši 27 670 jeb 6,87%, Kurzemē - 11 319 jeb 5,67%, bet Zemgalē - 12 065 jeb 5,32% vēlētāju.

Kopumā vēlēšanām reģistrēti 1 472 462 balsstiesīgie vēlētāji. Tiek prognozēts, ka vēlēšanās varētu piedalīties aptuveni 40% balsstiesīgo.

Iepriekšējā balsošana sākās ar aizķeršanos informācijas apritē - 68 vēlēšanu iecirkņu darbinieki trešdien aizmirsa atsūtīt informāciju par balsotāju aktivitāti EP vēlēšanu iepriekšējā balsošanā, informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Vienmēr ir jārēķinās ar visām varbūtībām, taču pašlaik nav pamata lielam uztraukumam, aģentūrai LETA apgalvoja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Pašreizējo situāciju viņš ilustrēja ar piemēru par lidojumu lidmašīnā. Ja lidmašīna ir nokļuvusi gaisa bedrē, pilots taču nesāks prasīt, vai pasažieriem nepieciešams izdalīt izpletņus.

Vairākas no minēto iecirkņu komisijām attiecīgo informāciju ir ievadījušas vēlēšanu gaitas žurnālā, taču nav nospiedušas nepieciešamo pogu, lai šī informāciju tiktu akceptēta un iekļauta kopējā statistikā.

Ja attiecīgā situācija būtu izveidojusies vēlēšanu dienā, iecirkņu vēlēšanu komisiju darbinieki tiktu celti augšā no gultām, taču šoreiz tas nebūtu samērīgi, norādīja Cimdars.

Atgādinām, ka vēlēšanu dienā balsot drīkst tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts.

Noskaidrot vēlēšanu iecirkni, kurā jābalso, var paziņojumos, kuri vēlētājiem tika izsūtīti pa pastu šā gada martā, vai arī tiešsaistē, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapā "www.pmlp.gov.lv".

Tāpat to var uzzināt CVK mājaslapā "www.cvk.lv" vai zvanot pa CVK uzziņu tālruni 67049999. Tālrunis strādā no pl.7:00 līdz pl.24:00.


Написать комментарий