Vīķe-Freiberga: Tiesības vēlēt ir privilēģija

foto: kouroshziabari.com
foto: kouroshziabari.com

Tiesības vēlēt nav visā pasaulē pastāvoša privilēģija, un Latvijas iedzīvotājiem tas būtu jāapzinās, intervijā Latvijas Radio saka bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga.

Vienlaikus viņa arī minēja īpašības, kas būs nepieciešamas jaunā EP sasaukuma deputātiem.

Nākamā sasaukuma Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem ir jābūt spējīgiem sekot jaunākajiem politiskajiem stāvojumiem, veidot domubiedru grupas ar citu valstu deputātiem un caur kolēģu pārliecināšu jāmēģina panākt vajadzīgais rezultāts.

„Viņiem ir ļoti rūpīgi jāstrādā ar saviem kolēģiem, ar viņiem jātiekas, ar viņiem jārunā, viņiem ir jābūt ļoti aktīviem. Un, lai viņiem dotu šādu iespēju - lai arī viņi mums tikai nabaga astoņi ir - mums viņi tur jānosūta!

Un, ja mēs viņus tur nenosūtīsim, tos, kam rūp Latvijas nākotne, Eiropas nākotne, sava un savu pēcnācēju nākotne, ja teiks: "Man tas neliekas pietiekami svarīgi, man savus redīsus izravēt ir svarīgāk", - ziniet, tie redīsi pagaidīs," sacīja Vīķe - Freiberga.

Bijusī Valsts prezidente pauda, ka arī no Latvijas ievēlētajiem deputātiem EP ir savs svars. „Neviena zeme EP nevar izdzīt savu [savas vēlmes]. Viņiem vajag partnerus (..) Te nu domubiedri var sadarboties ar mazo valstu deputātiem," teica Vīķe - Freiberga. Līdz ar to lielo valstu eiroparlamentārieši ir spiesti meklēt atbalstu pie mazo valstu deputātiem, tostarp no Latvijas ievēlētajiem.

Bijusī Valsts prezidente akcentēja, ka Eiropas un Latvijas iedzīvotāji reizēm var nenovērtēt labumus, ko sniedz izvēles brīvība un vēlēšanu tiesības. Daudzās valstīs par to, ka cilvēks atļaujas pateikt to, ko viņš domā, seko aresti, nogalināšanas, nolaupīšanas un citas represijas.

Es pati esmu kādreiz esmu izmērījusi, cik man tas prasa aiziet balsot. Ziniet, principā tas nemaz nav tik šausmīgs apgrūtinājums,” saka Vīķe – Freiberga.

EP vēlēšanas notiek sestdien, taču iepriekšējās balsošanas dienas bija ceturtdiena un piektdiena.

 

24.05.2014 , 13:40

Artjoms Konohovs , LSM


Написать комментарий