Daugavpils dome ir nolēmusi riskēt un mainīt kredītlikmes, lai ietaupītu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils domes Finanšu komitejas deputāti 22. maijā atbalstīja lēmumu lūgt Valsts kasei mainīt aizņēmumu līgumu nosacījumus: pašreizējās fiksētās likmes vietā piemērot mainīgo gada likmi ar fiksēšanas periodu 12 mēneši.

Tautas kalpi atzina, ka tas var būt riskanti, tomēr nolēma to darīt, lai ietaupītu uz kredītu izmaksām.

Kā paskaidroja Daugavpils domes Finanšu nodaļas vadītāja Edīte Upeniece, ja deputāti apstiprinās šo lēmumu, izmaiņas skars 19 ilgtermiņa kredītus, kuri tika paņemti laika periodā no 2007. gada līdz 2010. gadam. Visiem šiem aizņēmumiem ir fiksēta likme uz visu termiņu, un tā sastāda 4–5%, kas ir pietiekami daudz, paskaidroja E. Upeniece. Tādēļ tika piedāvāts mainīt likmi uz mainīgo (mainīsies katru gadu), kura patlaban ir ievērojami zemāka par fiksēto, un sastāda 0,6%. Pēc pašreizējām aplēsēm, pieņemot šo lēmumu, līdz kredītu izmaksas beigām dome varēs ietaupīt aptuveni 7 milj. eiro, izmaksājot nevis 59, bet 52 milj. eiro.

Saskaņā ar normatīvajiem dokumentiem uz cita veida likmi līguma darbības laikā var pāriet vienu reizi, tādējādi, ja mainīgā likme tuvākajos gados stipri pieaugs, atkal pāriet uz fiksēto likmi nav iespējams, paskaidroja deputātiem.

Izskatot lēmumu, diskusijas laikā deputāts Jevgeņijs Carevs interesējās, vai pirms galīgā lēmuma pieņemšanas var uzaicināt analītiķus, lai viņi pastāstītu par šīs jomas prognozēm un tendencēm. Tomēr kā paziņoja vicemērs Pēteris Dzalbe, Valsts kases un komercbanku likmes tiek veidotas dažādi. Tādējādi kļuva skaidrs, ka deputāta lūgums netiks apmierināts.

Finanšu komitejas deputāti nodeva lēmumu galīgai apstiprināšanai, jo viņiem paziņoja, ka šādus lēmumus par pāreju uz mainīgu procentu likmi, sagatavo arī citas pašvaldības.   


Написать комментарий