Šokējošā statistika: Teju katram otrajam iedzīvotājam ir alerģija

foto: ezine.bg
foto: ezine.bg

Nedaudz mazāk kā puse Latvijas iedzīvotāju (39%) saskaras ar alerģiju un un 43% alerģija ir kādam ģimenes loceklim, liecina Neutral akadēmijas veiktā aptauja.

Alerģija ir kļuvusi par mūsdienu urbānās pasaules slimību, un tās izplatība tikai pieaug. Pasaules Veselības organizācija uzskata, ka drīzumā ar alerģiju un tās slimībām saskarsies gandrīz katrs otrais eiropietis.

Pilnībā izārstēt alerģiju nav iespējams, bet mūsdienu ārstniecības metodes un izvairīšanās no saskarsmes ar alergēnu ļauj ļoti veiksmīgi sadzīvot ar alerģiju un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, skaidro Neutral akadēmijas eksperte un pneimonoloģe Ineta Grīsle.

Dace Kārkliņa, Neutral akadēmijas alergoloģe: "Ir gadījumi, kad bērnībā piedzīvotie alerģijas simptomi ar laiku vairs nav novērojami, tomēr, vairumā gadījumu neārstējoties un turpinot saskarties ar alerģiju izraisošo alergēnu, simptomu daudzveidība pavairojas, un tikai palielinās alerģijas ierosinātāju daudzums. Tāpēc ir svarīgi uzreiz doties pie ārsta, veikt diagnostiku, lai noskaidrotu alerģiju izraisošos alergēnus un savlaicīgi uzsākt ārstēšanu."

Ārsti norāda, ka jāpievērš uzmanība hroniskām iesnām vai klepum. Iespējams, tā ir reakcija uz kādu alergēnu. Ignorējot alerģiskās reakcijas, var attīstīties astma, kas Eiropā ir visizplatītākā hroniskā bērnu slimība.

Alerģijas izpausmes katram organismam mēdz būt atšķirīgas. Visbiežāk tā ir ādas reakcija(nieze, izsitumi, sausumi), kairinošs klepus, acu asarošana un iesnas. Nereti novērojami arī gremošanas traucējumi. Smagākos gadījumos parādās tūska, elpošanas traucējumi. Jāatgādina, ka precīzu diagnozi var noteikt tikai ārsts, kurš veiks nepieciešamās analīzes un testus, lai precīzi noteiktu alerģijas ierosinātāju un noteiks ārstēšanās metodes.

Alerģijas atklāšana savā ziņā nozīmē dzīvesveida maiņu un lielākas rūpes par sevi vai savu bērnu, lai izvairītos no iespējamiem ar alerģiju saistītu saslimšanu saasinājumiem. Ārsti aicina pārliecinieties, ka lietojiet personīgās higiēnas produktus un mazgāšanas līdzekļus bez smaržvielām un citiem mākslīgiem uzlabotājiem, kas caur ādu var iekļūt organismā un izraisīt kairinājumu un alerģiju. Rūpīgāk izvēlaties pārtikas produktus, lai tie nesaturētu konservantus.


Написать комментарий