Lembergs: Daži koalīcijas politiķi uzskata NATO 5.pantu par “fufeli”

foto: nato.int
foto: nato.int

Valdošajā koalīcijā starp Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un pārējiem tās dalībniekiem pastāv būtiskas domstarpības par valsts drošības jautājumiem, ceturtdien LTV izteicās ZZS sadarbības partneru "Latvijai un Ventspilij" līderis Aivars Lembergs.

Pēc Lemberga stāstītā, domstarpības izpaužas tā, ka ZZS uzskata, ka NATO līguma 5.pants ir garants valsts drošībai, bet pārējai koalīcijai esot pretējs viedoklis un šīs partijas uzskatot, ka ar minēto pantu paredzētās kolektīvās aizsardzības garantijas esot "fufelis".

Minētais jautājums koalīcijā esot aktualizēts, bet īsti izrunāts neesot, stāstīja Lembergs, atgādinot, ka viņš uzskata NATO par Latvijas drošības garantu, bet iestājas pret NATO karabāzu izvietošanu mūsu valstī.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka nesen Lembergs saķērās ar koalīcijas partneriem un arī vienu no ZZS līderiem, aizsardzības ministru Raimondu Vējoni, publiski kritizējot NATO spēkus un tos Latvijā pielīdzinot okupantiem.

Koalīcijas partijas pēc tam pieprasīja Lemberga skaidrojumus paziņojumiem, pretējā gadījumā pat pieļaujot izmaiņas koalīcijā. ZZS uz to reaģēja, kopā ar Lemberga partiju izplatot paziņojumu, kurā atzīst NATO kā Latvijas drošības garantu, tādējādi nogludinot pretrunas.

Lembergs minēto incidentu nosauca par daļu no mēģinājumiem sašķelt ZZS, sarīdot Latvijas Zemnieku savienību ar Zaļo partiju, ko politiskie konkurenti mērķtiecīgi mēģinot darīt jau pusotru gadu. Lembergs sākotnēji izvairījās atbildēt, kuri no politiskajiem konkurentiem to dara, bet vēlāk kā piemēru minēja "Vienotību".

"Latvijai un Ventspilij" līderis pauda nostāju, ka ZZS nedrīkst sadalīties, pretējā gadījumā tajā ietilpstošie spēki uz vēlēšanām tiks novājināti. Kādas sekas var būt šādai sašķeltībai, parādījušas Rīgas domes vēlēšanas, kurās nesekmīgi startēja gan "zemnieki", gan "zaļie".


Написать комментарий