Horsts Vrubeļs: Jūsu koka baznīca ir īsta pērle, un tā noteikti jāsaglabā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ceturtdien, 5.jūnijā, tika runāts par unikālas pareizticīgo koka baznīcas, kura tika uzcelta bez naglām, saglabāšanu.

Daugavpili šajā dienā apmeklēja slavenais vācu mecenāts, dekorators, arhitekts un dizainers Horsts Vrubeļs. Viņš paskaidroja žurnālistiem, ka viņa hobijs ir sena krievu koka būvmāksla. Nelielajā ciemā Vācijā – Gifhornā – viņš ar paša spēkiem ir uzcēlis Suzdaļā esošās koka baznīcas precīzu kopiju.

Pēc H.Vrubeļa vārdiem, viņa uzceltā baznīca ir ļoti populāra, jo šajā ciemā dzīvo daudz pareizticīgo un pēdējo gadu laikā tajā tika kristīti 4 000 vietējo iedzīvotāju.

Tāpat H.Vrubeļs ir Eiropā pazīstama Dzirnavu muzeja īpašnieks, tajā var apskatīt dažāda veida dzirnavas no 16 pasaules valstīm, turklāt tās visas vēl darbojas. Tas ir vienīgais privātais muzejs, kuru Vācijas Kultūras ministrija ir iekļāvusi valsts unikālo vietu sarakstā.

Par Latviju H.Vrubeļs uzzināja, pateicoties savam draugam kņazam Kropotkinam, kurš nesen nomira un vēlējās tikt apglabāts savu senču dzimtenē.

Savukārt par Daugavpili un Sv. Aleksandra Ņevska baznīcu, kas atrodas Garnizonu kapos, viņam pastāstīja Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs.

„Šī baznīca mani pārsteidza. Esmu redzējis daudzas koka baznīcas, bet šī ir īsta arhitektūras pērle. Žēl, ka baznīca nav labā stāvoklī, taču tā ir visai labi saglabājusies, jo senie meistari bija sava aroda meistari.

Kā speciālists uzskatu, ka šāda veida celtnes var pārcelt, man pašam ir šāda pieredze. Būtu noziegums, ja šī baznīca netiktu saglabāta, jādara viss iespējamais, lai tas notiktu”, pastāstīja Horsts Vrubeļs.

Viņš nesolīja finansiāli atbalstīt mūsu baznīcas atjaunošanu, jo viņa muzejs prasa lielus naudas ieguldījumus, taču teica, ka darīs visu iespējamo, lai mums būtu iespēja saglabāt baznīcu.

Pēc Daugavpils un Rēzeknes bīskapa Aleksandra, kurš šajā vizītē pavadīja H.Vrubeļu, vārdiem, gribētos ne tikai atjaunot pieminekli, bet arī garīgu dzīvi tajā. Par to tika runāts arī tiekoties ar Daugavpils pilsētas vadību.

Pilsētas mērs J.Lāčplēsis apsolīja, ka pašvaldība atbalstīs šī unikāla arhitektūras pieminekļa saglabāšanu.



Написать комментарий