Līvānu novadā iedzīvotāju skaits sarūk lēnāk nekā citur Latgalē

Ikgadējie Bēbīšu svētki Līvānu pilsētas svētkos, foto: livani.lv
Ikgadējie Bēbīšu svētki Līvānu pilsētas svētkos, foto: livani.lv

Pēdējos gados Līvānu novadā iedzīvotāju skaits sarucis lēnāk nekā citur Latgalē, liecina statistikas dati par pēdējiem 5 gadiem, ziņo Līvānu novada portāls.

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem pēdējos 5 gados vismazākais iedzīvotāju skaita samazinājums starp Latgales pašvaldībām bijis Daugavpilī (-1,4%), Rēzeknes novadā (-6,1%) un Līvānu novadā (-7,3%).

Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods šo faktu lielā mērā skaidro ar sakārtoto dzīves vidi Līvānu novadā. „Ja pašvaldība pirms vairākiem gadiem nebūtu plānveidīgi ķērusies pie infrastruktūras – daudzdzīvokļu māju iekšpagalmu, ielu, ceļu, sporta, izglītības un kultūras ēku sakārtošanas, tad iedzīvotāju skaita kritums būtu daudz lielāks. Šobrīd esam panākuši, ka cilvēki grib dzīvot Līvānos. Tas ir liels vietējo uzņēmēju nopelns, kas piedāvā labus darba apstākļus un konkurētspējīgas algas. Ir atsevišķi nišas uzņēmumi, kas meklē kvalificētu darba spēku par labu atalgojumu, un jauni cilvēki pārceļas dzīvot uz Līvāniem. Bet viņi to nedarīs, ja vide būs degradēta. Tāpēc pašvaldība dara visu, lai cilvēkiem te patiktu – sakārtoti pagalmi un ielas, dārziņš un skolas, sporta būves, kultūras nami. Ja kāds saka, ka reģionos nevajag ieguldīt, ka visi tāpat brauc prom, es tam nepiekrītu – sakārtoti reģioni ir pamats visas valsts attīstībai,” uzsver Andris Vaivods.

Arī šogad Līvānos tiek īstenoti vērienīgi ielu sakārtošanas darbi – pilsētā šobrīd vienlaikus notiek rekonstrukcija vairāk kā 10 ielās vai to posmos. Ar Eiropas Savienības Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu tiek īstenots projekts „Līvānu satiksmes infrastruktūras tīkla uzlabošana industriālo zonu sasniedzamībai un uzņēmējdarbības veicināšanai”.

A.Vaivods kā pozitīvu faktoru atzīmē arī to, ka Līvānu novadā ir vērojams dzimstības pieaugums: „2013.gadā piedzimuši par 29 bērniem vairāk nekā 2012.gadā, ko savā ziņā skaidrojam ar pašvaldības ģimenei draudzīgu politiku – visu vecumu bērniem līdz pat 12. klasei tiek apmaksātas brīvpusdienas, ir ieviestsdaudzbērnu ģimeņu vienreizējs pabalsts, jaunajām ģimenēm pašvaldība piešķir dzīvokļus. Šobrīd lielākā problēma, lai iedzīvotājiem būtu vairāk normāli atalgotu darba vietu.”

Par to, ka Līvāni pamazām atgūst savu rūpniecības pilsētas slavu, liecina fakts, ka lielāko uzņēmumu skaitā, kas reģistrēti Latgalē,ierindojas trīs Līvānu novada uzņēmumi (LURSOFT dati). Trešajā vietā Latgalē pēc peļņas rādītājiem 2012.gadā ierindojas 100% vietējā kapitāla uzņēmums – SIA „Z-Light”, kas nodarbojas ar optiskās šķiedras izstrādājumu ražošanu eksporta tirgum, savukārt 9. un 10. vietā ir Līvānu kūdras pārstādes uzņēmumi: SIA „Līvānu kūdras fabrika” un SIA „Zelta zeme”.


Написать комментарий