Simtiem latviešu pazūd ārvalstīs; bažījas, ka kļuvuši par «melnā tirgus» upuriem

foto: factroom.ru
foto: factroom.ru

Simtiem latviešu pēdējo trīs gadu laikā ārvalstīs pazuduši bez vēsts. Netiek izslēgts, ka daudzi tautieši, kas braukuši labākas dzīves meklējumos, varētu būt kļuvuši par orgānu tirdzniecības upuriem.

Laikraksts «Diena» trešdien vēsta, ka pēdējo trīs gadu laikā ap 300 tautiešu, iespējams, pazuduši ārzemēs, bet šogad vien Šengenas informācijas sistēmā iekļauti jau 35 ziņojumi par bezvēsts pazudušiem latviešiem.

Laikraksta rīcībā ir ziņas, ka par iespējamību, ka latvieši kļuvuši par orgānu tirdzniecības upuriem, tiekot pastiprināti informēti Latvijas sociālo dienestu darbinieki, kuru uzdevums ir izglītot savā pārraudzībā esošās riska grupas. Īpaši tiekot uzsvērts, ka orgānu tirdzniecībai pakļautas sievietes, kuras stājušās fiktīvās laulībās.

Policijā gan norāda, ka likumsargi nav saskārušies ar gadījumiem, kad, piemēram, sievietes, kas devušās uz ārvalstīm, lai noslēgtu fiktīvas laulības, kļuvušas par orgānu tirdzniecības upuriem.

Patvērumā Drošā māja, kas iepirkuma kārtībā nodrošina sociālo rehabilitāciju cilvēku tirdzniecības upuriem, norāda, ka visvairāk cietušo saistīti ar piespiedu fiktīvajām laulībām. «Par orgānu tirdzniecību varam runāt vien minējumos, jo mūsu klienti ar šādiem gadījumiem nebija saskārušies,» laikrakstam sacīja organizācijas vadītāja Sandra Zalcmane.


Написать комментарий