Pensionāri vērtēs valdības darbu un rīkos Vislatvijas mītiņu

foto: Laura Briede, Focus.lv
foto: Laura Briede, Focus.lv

6.septembrī Rīgā ieplānots Vislatvijas pensionāru mītiņš "Par pensionāru tiesībām", portālam "Delfi" pastāstīja federācijas pārstāvji.

Akcijas mērķis būs paust attieksmi pret valdības līdzšinējo darbu. "Tas būs kā vērtējums valdībai," norādīja pensionāru federācija, lēšot, ka uz pasākumu kopumā varētu ierasties aptuveni 3000 cilvēku.

Federācijas pārstāvji norāda, ka šobrīd viens no aktuālākajiem jautājumiem, kas uztraucot pensionārus, esot elektroenerģijas tirgus liberalizācija, par ko vēl martā pensionāriem bijušas sarunas ar valdību.

Kā ziņots, valdībai un Saeimai, kā arī Finanšu, Ekonomikas un Labklājības ministrijām pērn ir nosūtītas četras 7.septembrī Vislatvijas pensionāru mītiņā pieņemtās prasības vecākās paaudzes dzīves līmeņa uzlabošanai. Pensionāru federācija atzīst, ka ne visās prasībās Saeima ir ieklausījusies.

Pirmkārt, tika izvirzīta prasība pilnībā izpildīt 106 000 iedzīvotāju lūgumu par pensiju indeksāciju 2013.gadā, proti, indeksēt pensijas līdz 250 latiem, kā arī no 2014.gada ieviest pensiju indeksācijas sistēmu, kas pilnībā kompensētu pensionāriem dzīves dārdzības pieaugumu.

Otrkārt, tiek prasīta pakāpeniska piemaksas palielināšana pie pensijas par darbu līdz 1996.gadam, kā arī tās piešķiršanas atjaunošana jaunajiem pensionāriem, kas tika pārtraukta 2012.gadā.

Treškārt, pensionāri prasa ieviest pensionāru valsts veselības apdrošināšanas sistēmu, kas ļautu visiem senioriem izmantot ārstniecības iestāžu pakalpojumus veselības uzturēšanai pilnā apmērā.

Visbeidzot pensionāri vēlējās, lai, sākot ar 2014.gadu, pensijas neapliekamais minimums būtu vienāds ar minimālo algu valstī.


Написать комментарий