Privātajam sektoram domātie 240 litru atkritumu konteineri ir saskaņoti ar Domi?

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas jautājums ir ļoti aktuāls mūsu pilsētas iedzīvotājiem.

Atgādināsim, ka 26.jūnijā no Daugavpils pilsētas domes sēdes darba kārtības pēdējā brīdī tika noņemts jautājums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu Daugavpils teritorijā. SIA „DDzKSU” Jevgeņija Oļenova personā tā arī nesniedza mums atbildi par līgumu ar jaunu operatoru un minētā līguma nosacījumiem. Mēs jautājām, vai SIA „DDzKSU” arī turpmāk saņems maksu par operatoram sniegto pakalpojumu – rēķinu nosūtīšanu.

Šajā sakarā griezāmies pie AS „Spec.ATU” valdes priekšsēdētāja Valērija Golubeva ar jautājumu, uz kādiem nosacījumiem šis uzņēmums strādāja ar SIA „DDzKSU”. „Uzņēmums apmaksāja ne tikai SIA „DDzKSU”, bet arī kooperatīvu sniegtos pakalpojumus. Tas sastādīja 4% no saņemtiem līdzekļiem un tas bija jādara mums pašiem”, atzīmēja V.Golubevs.

Pilsētniekus uztrauc arī tas, vai jaunais sadzīves atkritumu izvešanas operators var likt iedzīvotājiem izmantot 240 litru atkritumu konteinerus. „Pēc manām domām, daudzi privātā sektora iedzīvotāji 2 nedēļu laikā nespēs aizpildīt 240 litru konteineru, bet viņiem nāksies maksāt pilnu maksu, nevis par faktisku atkritumu apjomu, t.i., būs jāmaksā par gaisu, un tas ir patērētāju tiesību pārkāpums. Daudzi iedzīvotāji jau ir iegādājušies 120 litru konteinerus. Neviens nevar likt viņiem mainīt konteineru, uzņēmumam vienalga ir jāapkalpo šie iedzīvotāji. Ja iedzīvotājs vēlas izmantot 90 – 1100 lietu konteineru, tas ir viņa tiesības. Un šādā gadījumā viņš maksā par saražoto atkritumu daudzumu. Tā bija iepriekš”.

Portāls Gorod.lv, izpētot dokumentus par konkursa noteikumiem, noskaidroja, ka pirms līgumu slēgšanas ar patērētājiem, jaunajam operatoram līgums ir jāsaskaņo ar Domi. Interesanti, kas saskaņoja to, ka privātajā sektorā tiks izmantoti 240 litru atkritumu konteineri un sadzīves atkritumi tiks izvesti divreiz mēnesī? Tas ir jānoskaidro. Taču līgumi jau tiek sūtīti klientiem.

Privātā sektora iedzīvotājus uztrauc arī tas, ka viņiem nāksies maksāt par atkritumiem, kuri pieder pilsētai, - par koku lapām. Mēs noskaidrojām, kā līdz šim laikam tika noteikts atkritumu apjoms un kas noteica šīs normas. „Līdz nesenam laikam atkritumu apjomu noteica uzkrājuma norma. Pirms 6 gadiem Rita Strode uzstāja, lai tiktu ņemts vērā reālais atkritumu apjoms. Tika izveidota komisija un gandrīz gadu notika mērījumi, par ko liecina attiecīgi dokumenti”, paskaidroja Valērijs Golubevs.

Privātais sektors nevar mainīt sadzīves atkritumu izvešanas operatoru, savukārt juridiskās personas, kuras ir iepakojumu apsaimniekotāji, var izvēlēties jebkuru pakalpojuma sniedzēju, tas ir atrunāts Atkritumu apsaimniekošanas likuma 18.panta 10.punkts.

Atgādināsim, ka lēmums, kas tika noņemts no apstiprināšanas, nosaka sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu par vienu kubikmetru – turpmāk tā sastādīs 7,31 eiro (bez PVN), un maksā tiek iekļauta atkritumu savākšana, glabāšana, pārvešana un nodošana pārstrādei, reģenerācijai vai apglabāšanai (2,15 eiro par kubikmetru), Regulatora apstiprināta maksa par apglabāšanu poligonā (3,24 eiro par kubikmetru) un dabas resursu nodoklis (1,92 eiro par kubikmetru).

Nemaksājiet par gaisu!


Написать комментарий