Pauls, Vīķe-Freiberga un Teterevi – izcilāko Latvijas personību sarakstā!

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Latvijas Institūta (LI) un televīzijas kanāla "History" rīkotās aptaujas laikā noskaidroto desmit izcilāko personību Latvijas zinātnē, kultūrā, sportā, politikā un uzņēmējdarbībā vidū ir komponists Raimonds Pauls, dzejniece Māra Zālīte, akadēmiķis Jānis Stradiņš, bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, otrdien intervijā LTV raidījumā informēja Latvijas Institūta vadītāja Karina Pētersone.

Tāpat desmit izcilāko personību vidū ir režisori Alvis Hermanis un Jānis Streičs, dzejnieks Jānis Peters, hokejists Artūrs Irbe, kā arī uzņēmēji un kultūras mecenāti Boriss un Ināra Teterevi.

Atgādinām, ka otrdien LI un televīzijas kanāls "History" svinīgā ceremonijā paziņos desmit izcilākās personības Latvijas zinātnē, kultūrā, sportā, politikā un uzņēmējdarbībā.

Aptauja, kurā portālā "Delfi.lv" piedalījās gandrīz 5000 iedzīvotāju, ir rosinājusi paraudzīties apkārt ar redzīgākām acīm un apzināt cilvēkus, kuru devums ir nozīmīgs katram Latvijas iedzīvotājam, norādīja LI direktore Karina Pētersone un piebilda, ka "par ikvienu no sarakstā minētajām personībām varam ar lepnumu stāstīt visai pasaulei".

Rezultāti bija atkarīgi no balsotāju izvēles un žūrijas vērtējuma. Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra skaidroja, ka žūrijā tika pārstāvēti dažādu darbības jomu un vecumu cilvēki, tāpēc viņš ir gandarīts par to, ka žūrijas locekļu vidū valdījusi diezgan liela vienprātība par to, kuri no aptaujā iekļautajiem ir pelnījuši izcilākās personības titulu.

Viņš atklāja, ka zināmas grūtības gan esot radušās, izvēlētos izcilākos Latvijas uzņēmējus, taču žūrijas locekļi izlēmuši kā galveno kritēriju ņemt vērā to, cik liels ir katra konkrētā komersanta devums sabiedrībai.

Žūrijā kopā ar Vētru darbojās Ezeriņa, Latvijas Institūta direktore Karina Pētersone, laikraksta "Diena" sporta žurnālists Māris Zembergs un portāla "Delfi" nacionālo un biznesa ziņu redaktors Jānis Bagātais. Līdz 16.jūlijam ikviens interesents varēja balsot aptaujā "Kuras ir Latvijas mūsdienu izcilākās personības, kas veido nākotnes vēsturi?", izvēloties savu favorītu starp 100 pretendentiem.

Izcilnieku saraksts veidots, ņemot vērā viņu reputāciju, devumu tautsaimniecības izaugsmē, konkrētas nozares izveidē vai attīstībā, inovāciju ieviešanā un Latvijas tēla pozitīvas atpazīstamības veidošanā.


Написать комментарий