Jūlijs bijis piektais siltākais mēnesis Latvijas vēsturē

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Jūlijs šogad bijis piektais siltākais meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Vidējā gaisa temperatūra bija plus 19,7 grādi, kas ir 2,7 grādus virs ilggadīgās normas. Vasaras vidus mēnesis bijis piektais siltākais gan meteoroloģisko novērojumu vēsturē, gan arī 21.gadsimtā, norāda Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Mēneša pirmajā un trešajā dekāde gaisa temperatūra bija pat 5-6 grādus virs normas, dienā gaiss sakarsa virs plus 30 grādiem. Visaugstākā diena reģistrēta 30.jūlijā Ogres novada Lielpēčos - plus 33,6 grādi. Tikmēr zemākā temperatūra fiksēta piekrastes rajonos, kur vējam pūšot no jūras puses, gaiss atdzisa līdz plus 6, plus 10 grādiem.

Ar mēneša kopējo Latvijā nokrišņu daudzumu - 58,4 milimetri - jūlijs meteoroloģisko novērojumu vēsturē ierindojas sausāko vasaras vidus mēnešu trešā desmita sākumā, bet 21.gadsimta jūlija mēnešu datu rindā ir bijis otrais sausākais. Vismazāk ir lijis Kurzemes jūras piekrastes rajonos. Kopumā jūlijā bijušas 18 dienas, kad fiksēts pērkona negaiss, teritoriāli visbiežāk tas bija centrālajos un austrumu rajonos.

Vissiltākais jūlijs novērojumu vēsturē bija 2010.gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija plus 21,5 grādi. Aukstākais jūlijs bija 1979.gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija vien plus 13,9 grādi, savukārt 21.gadsimtā aukstākais bija 2004.gada jūlijs ar plus 16,5 grādiem.


Написать комментарий