Kino vai kafijas tase tagad maksā dārgāk. Daudzviet redzama cenu noapaļošana

foto: noverotajs.lv
foto: noverotajs.lv

Jūlijā veiktajā cenu monitoringā pakalpojumu nozarē novēroti atsevišķi gadījumi, kad cenu svārstības varētu būt skaidrojamas ar eiro cenu noapaļošanu, informē Ekonomikas ministrija.

Cenu pieaugums ir novērots 5,1% gadījumu, savukārt 4,5% gadījumu cena ir pat samazinājusies, lai cipari summā būtu smukāki un ērtāki.

Piemēram, ķīmiskās tīrītavas pakalpojumu cena vienā gadījumā samazinājusies no 9,96 eiro uz 9,9 eiro. Arī veļas mazgāšanas pakalpojumu cena vienā gadījumā samazinājusies no 1,57 eiro uz 1,4 eiro.

Kino apmeklējums vienā gadījumā kļuvis dārgāks - tā cena augusi no 6,19 eiro uz 6,4 eiro.

Cenu svārstības novērotas ēdināšanas pakalpojumu grupā - divos gadījumos augusi kafijas tases cena -no 1,3 eiro uz 1,5 eiro un no 1,2 eiro uz 1,35 eiro. Arī svaigi spiesta apelsīnu sula divos gadījumos kļuvusi dārgāka - vienā gadījumā tas cena kāpusi no 2,3 eiro uz 2,5 eiro, savukārt citā - no 2,2 eiro uz 2,5 eiro. Tāpat sadārdzinājusies arī zupas porcijas cena - vienā gadījumā cena augusi no 2,3 eiro uz 2,5 eiro, bet citā - no 2,25 eiro uz 2,55 eiro. Cenu pieaugums ēdināšanas pakalpojumu grupā varētu būt noticis sezonalitātes ietekmē līdz ar tūristu pieplūdumu, atzīmē Ekonomikas ministrijā.

Atsevišķos gadījumos cenas svārstījušās arī skaistumkopšanas pakalpojumiem - vienā gadījumā vīriešu matu griezuma cena augusi no 8,54 eiro uz deviņiem eiro. Sieviešu matu griezuma cena svārstījusies abos virzienos - vienā gadījumā augusi no 14,23 eiro uz 15 eiro, savukārt citā - samazinājusies no 10,67 eiro uz deviņiem eiro. Vienā gadījumā lētāks kļuvis klasiskais manikīrs - tā cena samazinājusies no 10,67 eiro uz 10 eiro.

Salīdzinājumā ar iepriekšējā mēneša monitoringa datiem jūlijā 90,4% gadījumu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas. Cenu pieaugums ir novērots 5,1% gadījumu, savukārt 4,5% gadījumu cena ir samazinājusies.

Cenu svārstības novērotas sezonalitātes faktoru ietekmē - dārzeņiem un augļiem, kā arī skaistumkopšanas un ēdināšanas pakalpojumiem - atbilstoši siltajai sezonai. Cenas nav mainījušās saimniecības precēm.

Degvielas cenām Latvijā jūlijā bija vērojams pieaugums līdz 0,75%, tikai divos gadījumos bija vērojams cenu samazinājums dīzeļdegvielai. Turpinoties stabilām naftas piegādēm, pasaules naftas cenām jūlijā bija vērojams būtisks cenu samazinājums - vidēji cenas mēneša laikā samazinājās par 7%, kas bija straujākais cenu samazinājums šajā gadā. Tas varētu ietekmēt Latvijas degvielas cenas turpmākajos mēnešos, prognozē Ekonomikas ministrija.

Jūlijs ir pirmais mēnesis, kad paralēlais cenu atspoguļojums gan latos, gan eiro vairāk nav obligāta prasība. Cenu monitoringa laikā secināts, ka daļa komersantu cenas jūlijā bija norādījuši tikai eiro, taču lielākā daļa komersantu joprojām cenas norāda abās valūtās.

Cenu monitorings ik mēnesi turpināsies līdz šā gada beigām.


Написать комментарий