Daugavpils zinātnieki pastāstīja, kāpēc šovasar pilsētā tik daudz lapseņu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Savulaik krievu literatūras klasiķis atzinās, ka viņš mīlētu vasaru „ja nebūtu tveices, putekļu, odu un mušu”.

Droši vien ar pilnu pārliecību mūsu valsts iedzīvotāji šim sarakstam var pievienot arī lapsenes.

Daugavpilieši šovasar bieži sūdzas par lielo apnicīgu un ļoti sāpīgi dzeļošu kukaiņu daudzumu, kuri pēdējā laikā mācas virsū burtiski visiem. Uz portāla redakciju vairākkārt zvanīja noraizējušies pilsētnieki un jautāja, vai tas ir normāli, ka šogad ir tik daudz lapseņu?

Pēc Daugavpils zinātnieku domām nekas nenormāls gan lapseņu daudzumā, gan to uzvedībā nav novērojams. Vienkārši karstais laiks veicina kukaiņu attīstības procesu paātrināšanos, un kukaiņu attīstība notiek daudz ātrāk. Augstā gaisa temperatūra un barības bagātība tikai veicina jauno īpatņu attīstību.

Zinātnieki apliecināja, ka nav jāuztraucas, ar laiku viss nokārtosies. Tomēr jāatceras, ka lapsenes vispirms piesaista cilvēka pārtikas produkti. Tieši tādēļ mājās, uz ielas vai piknikā, ja šie kukaiņi ir cilvēku tuvumā, jāievēro noteiktas uzvedības normas.

Pirmkārt, jāatceras, ka lapsenes stipri kaitina asas smakas, kā arī pēkšņas cilvēka kustības. Tādēļ, ka kukainis tuvojas sejai, labāk neveikt pēkšņas galvas kustības, nevicināt rokas, mēģinot aizdzīt kukaini, bet sastingt vai lēni pagriezties un aiziet. Vēlams bez krasām kustībām piesegt seju, kaklu un acis.

Tomēr lapsenes atšķirībā no bitēm izmanto ne tikai savus dzeloņus, bet arī žokļu aparātu. Viņu dzelonim atšķirībā no bišu dzeloņa nav ierobu, tādēļ viņas nezaudē dzeloni un var iedzelt vēl vairākas reizes.


Написать комментарий