Premjers referendumā balsos pret krievu valodu kā otru valsts valodu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) piedalīsies nākamgad gaidāmajā referendumā un balsos pret otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

To premjers trešdien atzina intervijā LNT raidījumam "900 sekundes".

Viņš atgādināja, ka visas koalīcijas partijas jau iepriekš paudušas savu nostāju šajā jautājumā, izplatot kopīgu paziņojumu ar aicinājumu visiem vēlētājiem piedalīties referendumā un balsot pret valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš otrdienas rītā iesniedza Saeimā 187 378 pilsoņu parakstus par ierosinājumiem noteikt Satversmē krievu valodu par otru valsts valodu, taču uzsver, ka šie grozījumi ir pretrunā ar Satversmes kodolu.Valsts prezidents arī lūdzis Konstitucionālo tiesību komisiju sniegt atzinumu par Latvijas valsts pamatu aizsardzības jautājumiem un vienlaikus ir apliecinājis savu gatavību aktīvi iesaistīties sabiedrības saliedēšanā, ko šis likumprojekts noteikti neveicina.

Saeima par grozījumiem balsos rudens sesijas pēdējā plenārsēdē ceturtdien. Tā kā likumprojekts paredz mainīt Satversmes 4.pantu, neatkarīgi no tā, kāds būs Saeimas lēmums, par grozījumiem būs jārīko referendums. Tautas nobalsošana šajā jautājumā būs jāsarīko ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc vēlētāju iesniegtā Satversmes grozījumu projekta izskatīšanas Saeimā.CVK prognozē, ka referendums varētu notikt 18.februārī.

Jau vēstīts, ka novembrī varēja parakstīties Satversmes grozījumu ierosināšanai par oficiālu divvalodību Latvijā. Parakstu vākšanu iniciēja biedrība "Dzimtā valoda". Apvienība "Saskaņas centrs" sākotnēji norobežojās no parakstu vācējiem, bet pēc tam, kad apvienība netika uzaicināta valdošajā koalīcijā, vairāki tās politiķi parakstījās par Satversmes grozījumu ierosināšanu, tostarp Rīgas mērs Nils Ušakovs un Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs, kā arī SC pašvaldību vadītāji un deputāti.

Koalīciju veidojošās partijas "Vienotība", Zatlera Reformu partija un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK kopīgā paziņojumā aicināja visu tautību Latvijas pilsoņus balsot pret krievu valodu kā otru valsts valodu, aktīvi piedaloties gaidāmajā referendumā par Satversmes grozījumiem.

Biedrīvas "Dzimtā valoda" rosinātais likumprojekts paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajā nosacījumu par krievu valodu kā otru valsts valodu. Biedrības līderi ir bijušais nacionālboļševiku līderis Vladimirs Lindermans un Osipova partijas vadītājs Jevgenijs Osipovs.

Lai Satversmes grozījumi stātos spēkā, referendumā par tiem ir jānobalso vismaz pusei no visiem Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem – 771 350 pilsoņiem.


Написать комментарий