Daugavpils cietoksnis saņēmis dāvinājumu

V.Cigankova foto
V.Cigankova foto

16. janvārī Daugavpils cietoksnī, Tūrisma un informācijas centrā tā direktors Jānis Dukšinskis un 10. vidusskolas direktore Inna Kirničanska parakstīja deponēšanas līgumu par skolā izveidotā Sv. Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcas maketa eksponēšanu. Maketu skola nodevusi glabāšanā Tūrisma un informācijas centrā.

Maketa autori ir 10. vsk. audzēkņi Aleksejs Smirnovs, Antons Trofimovs, Artjoms Rozevika, Vjačesalvs Zaicevs. Jaunieši strādāja skolotāja Vladimira Pipara vadībā. Darbs tapis 2009. gadā, bet radās ideja to demonstrēt plašākam lokam, lai tūristi zinātu, ka pilsētā ir unikāla baznīca, kas atrodas Mežciemā, veidota no koka bez naglām.

J. Dukšinskis: “ Šodien mums ir ļoti svinīgs brīdis. Šī baznīca, lai arī neatrodas Cietoksnī, ir cieši saistīta ar to, jo baznīcu cēluši Cietokšņa galdnieki. Mums ir iecere atdzīvināt interesi bar baznīcu, padarīt to interesantu tūristiem. Es izsaku pateicību skolai par ieguldīto darbu un par atļauju deponēt maketu pie mums. Tas ir zīmīgi arī tāpēc, ka Cietoksnī nav vairs savas baznīcas, tagad ir makets. Mēs turpināsim sadarboties ar pilsētas skolām un citiem interesentiem, lai daudzveidotu Cietoksni un izzinātu tā vēsturi.”

Vladimirs Pipars pastāstīja, ka ideja radās nejauši, kad ieraudzīja šo baznīcu. Darbs pie maketa ilga 3 gadus. Bieži brauca uz Mežciemu- fotografēja, mērīja, rēķināja.

Inna Kirničanska uzsvēra, ka skola īpašu uzmanību velta tieši vēsturei, savu sakņu izzināšanai. “ Jauniešus neviens nemudināja, viņi paši, brīvajā laikā darbojās pulciņā un ir ļoti gandarīti par rezultātu”, uzsvēra Kirņičanskas kundze.

Paši jaunieši atzina, ka šis ilgais darbs deva viņiem vienotības sajūtu, mērķi un daudzās iemaņas, kas ļoti noderēs turpmākajā dzīvē.
“ Mēs nekad neaizmirsīsim šos brīžus. Tas bija smags darbs, bet gandarījums bija tik liels, ka visas grūtības aizmirsās.”, stāstīja Artjoms Rozevika.

Sv. Aleksandra Ņevska baznīca būvēta 1897. gadā. Atrodas Mežciemā netālu no garnizona kapiem. Būvēta no koka bez nevienas naglas. Šobrīd baznīca darbojas, ir neliela draudze.


Написать комментарий