Lasītāja jautājums: Vai ir likumīgi nēsāt un izmantot elektrošokeri pašaizsardzības nolūkos? 1

foto delaem-sami.blogspot.com
foto delaem-sami.blogspot.com

Uz Gorod.lv redakciju vērsās mūsu lasītājs Nikolajs ar jautājumu, vai nav aizliegts ar likumu iegādāties, nēsāt un izmantot elektrošokeri. “Es strādāju par tālbraucēju un uz ceļiem ne tuvu nav droši, tāpēc gribu nopirkt pašaizsardzībai elektrošokeri, bet tikai nezinu: vai tas ir likumīgi?”, jautā viņš.

Kā paskaidroja Gorod.lv Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes inspektore Anastasija Laizāne, saskaņa ar Latvijas Republikas likumu, piereģistrētiem jābūt tikai šaujamieroču vienībām, kuras atrodas iedzīvotāju īpašumā, uz viņiem obligāti ir jābūt nēsāšanas atļauja. 

Kas attiecas uz elektrošokeri, tad likums neierobežo viņu pirkšanu pilngadīgajiem valsts iedzīvotājiem, kā arī izmantot to pašaizsardzības nolūkos. Vienīgais, par ko var draudēt kriminālatbildība, ja elektrošokera īpašnieks to izmanto bez iemesla. 

Pēc ekspertu viedokļa, elektrošokeri ir daudz efektīgāki par tām pašām gāzes pistolēm: jo ne katrs atradīs sevī spēku nospiest gaili. Bet labs elektrošokeris nostrādā vienmēr, un ar viņu praktiski nav iespējams nodarīt dzīvībai bīstamus kaitējumus, atšķirībā no citiem pašaizsardzības līdzekļiem.

Tiesa arī šeit ir izņēmums: ja jūs “piededzinājāt” uzbrucēju, kuram krūtīs ir kardiostimulātors, tad tas būs pēdējais ko viņš savā dzīvē būs izdarījis. Bet iespējamība ka jums uzbruks tieši tāds cilvēks, ir ļoti niecīga. 

Izmantojot elektrošokeri ir vērts atcerēties, ka caur drēbēm viņš nenostrādās, darbojas tikai uz atklātām ķermeņa vietām. Standarta efekts: cilvēks atslēdzas uz 15 minūtēm, bet principā, tas atkarīgs no uzbrucēja individuālajā īpašībām, piemēram, ādas pretestību.
Kā izdevās uzzināt, elektrošokera cenas svārstās no 15 – 60 latiem.
 


Написать комментарий

tātad iepriekš jāpalūdz lai uzbrucējs novelk bikses.