Skolnieki un studenti šodien atzīmēja Daugavpils Universitātes Frankafonijas svētkus

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Marta beigās tradicionāli visā pasaulē atzīmē starptautiskos Frankafonijas svētkus, kuri apvieno vairāk nekā miljons mūsu planētas iedzīvotājus, kuri runā franču valodā. Šajās dienās dažādās valstīs notiek pasākumi, kuri piesauc pievērst uzmanību franču civilizācijas vērtībai un pasaules kultūras attīstībai, vēsturei, zinātnei, izglītībai un sabiedriskajai kārtībai.

Kā pastāstīja Gorod.lv Frankafonijas dienu organizators Daugavpilī Sergejs Poļanskis, mūsu pilsētā šos svētkus svin jau vairāk nekā 15 gadus pēc kārtas. Svētku ietvaros jau aizritēja kolāžu konkurss “Frankafonijas valstis un viņu galvaspilsētas”, grāmatu izstāde franču valodā rakstošo autoru, Marijas Naumovas un Lauras Bicānes koncerti.

Pēc tradīcijas, Frankafonijas iniciatori ir studenti, kuri mācās franču valodu Daugavpils Universitātē, bet šogad viņu pulkam pievienojās arī vietējie skolnieki. Un šodien DU aktu zālē, Vienības ielā, 13 jaunieši nodemonstrēja savas franču valodas zināšanas ne tikai studentiem, vidusskolas skolniekiem, žurnālistiem, DU pasniedzējiem, bet arī atašejam kurš ir atbildīgs par kultūras jautājumiem Francijas vēstniecībā Latvijā. 

Kopējās izglītības nodaļas vadītāja Ināra Sprindžuka paziņoja, ka piecās mācību iestādēs Daugavpilī, izņemot DU, māca franču valodu kā otro svešvalodu. Vairāk nekā 180 mūsu pilsētas skolnieku saņem zināšanas Flobēra un Gētes valodā, 3-jā, 9-jā, 12-jā vidusskolā, kā arī “Centra” ģimnāzijā un Valsts Ģimnāzijā: jau sākot no piektās klases bērni divreiz nedēļā nodarbojas ar franču valodu. 

DU pasākumā franču valodas mīļotāji nodemonstrēja savus talantus: 3-ās un 9-ās vidusskolas dejoja, dziedāja, rādīja iestudētās ainiņas. Pirmā kursa studenti iepriecināja skatītājus ar jautru izrādi, kurā ar humora pieskaņu parādīja, kā ceļas no rīta, mācās, iet uz randiņiem, un pavada vakarus Francijā un Latvijā.

Šeit arī skanēja Džo Dasēna, Dalidas, Zazas dziesmas, bet gada studente Laura Bicāne izpildīja pašsacerētu dziesmu franču valodā.
Pasākuma nobeigumā, notika visaktīvāko Frankafonijas dalībnieku apbalvošana, kuriem tika piemiņas diplomi, kā arī dāvanas no Francijas, Beļģijas, Kanādas, Šveices vēstniecībām: somas, grāmatas, bloknoti un krekliņi. Pasākuma beigās notika neoficiālā pasākuma daļa visiem dalībniekiem.
 



Написать комментарий