Grūtups: Ja latvieši neatbrīvosies no kalpa kompleksa, viņi noies no vēstures skatuves

foto partijas.info
foto partijas.info

Ja latviešiem neizdosies tikt vaļā no kalpa kompleksa, tad viņi jau šajā gadsimtā noies no vēstures skatuves, intervijā žurnālam Klubs saka jurists un publicists Andris Grūtups.

Grūtups norāda, ka lielākā nelaime ir tāda, ka vairumam vecaistēvs un vecāmāte muižā bija vai nu kučieris, vai šuvēja, vai "obers", vārdu sakot – muižas kalps.

"Respektīvi, visi – gan politiķi, gan zinātnieki, gan visi tie, kuri sevi sauc sarežģītos vārdos, – tomēr ir šo kučieru un šuvēju bērni. Un tas uzliek tādu briesmīgu zīmogu," pauž jurists.

Grūtupam gan neesot nekādu šaubu, ka latvieši ir talantīgi. Tomēr tādu, kas justos kā kungi, ir pavisam nedaudz no kopējās masas, bet pārējie visi esot ar briesmīgu kalpa sindromu un ārprātīgi stūrgalvīgi.

"Bet jūs zināt, ka stūrgalvība ir muļķības pavadone. Ja cilvēks ir muļķis, viņš nekad citam nepiekritīs. Tas portrets nav visai glaimojošs, taču, ja atrastos kāds izcils valstsvīrs, varbūt kaut kas sanāktu, jo skaidrs, ka latvieši ir ļoti strādīgi. Ja tik izdotos atšķaidīt un noņemt kalpa kompleksu. Bet, ja tas nenotiks, domāju, latvieši noies no vēstures skatuves. Šajā gadsimtā," intervijā pieļauj Grūtups.

Viņš uzsver, ka faktiski viss ir mūsu rokās. "Ja atradīsies kāds izcilnieks nācijas vidū, varbūt arī citas tautības, tad nācija var izveidoties par ļoti spēcīgu organismu," norāda pazīstamais jurists.


Написать комментарий