Deputāts: Labklājības ministrija nesaka visu, pensijas likuma grozījumi būs daudz skarbāki

foto Saeima
foto Saeima

Šodien, 19.aprīlī, Saeimas plenārsēdē pirmajā lasījumā tika pieņemti Labklājības ministrijas izstrādāti grozījumi Likumam par pensijām, kuru pamatmērķis ir palielināt pensijas vecumu līdz 65 gadiem 6 gadu laikā, tas ir, līdz 2020.gadam, sākot jau ar 2014.gadu. Saskaņas centra un Zaļo un zemnieku apvienības frakcija balsoja pret grozījumiem, pārējie politiskie spēki – „Vienotība”, ZRP, nacionālradikāli un Olšteina sešinieks – par.

Likuma projektu, kas ierobežo pensionāru tiesības, pirmajā lasījumā atbalstīja arī deputāti no Latgales, piemēram, Inese Laizāne (nacionālredikāli) un Aleksejs Loskutovs (Vienotība). Juris Viļums (ZRP) atturējās, bet Jānis Lāčplēsis (Vienotība) parādīja kartiņu, tādā veidā atzīstot, ka viņiem nav sava viedokļa sakarā ar šo jautājumu. Zaļo un zemnieku apvienības deputāts Rihards Eigims šajā atbildīgajā dienā vispār nepiedalījās Saeimas sēdē.
Saskņas centra deputāte Marjana Ivanova-Jevsejeva portālam Gorod.lv pastāstīja, ka Labklājības ministrijas priekšlikumos ir ļoti daudz zemūdens akmeņu, tai skaitā, invalīditātes pensiju samazināšana, par kas tiek noklusēts.
Labklājības ministrija plāno samazināt invaliditātes pensijas, pārskatot šī pabalsta aprēķināšanas formulu. Minētie grozījumi attieksies uz pašu neaizsargātu iedzīvotāju grupu – tiem, kas līdz invaliditātes piešķiršanai ilgu laiku atradās bez darba. Tie ir slimi cilvēki, pirmspensiju vecuma cilvēki, tas ir, riska grupa, kura pēc ministrijas uzskata ir jāatbalsta. Taču palīdzības vietā viņiem samazinās pensijas.
Vēl viens grozījumu punkts – tiek palielināts stāžs, kas ir nepieciešams, lai saņemtu vecuma pensiju. Pašlaik obligātais minimums ir 10 gadi. Labklājības ministrija vēlas palielināt šo minimumu līdz 15 gadiem 2014.gadā un 20 gadiem pēc 2020.gada. Jāatceras, ka saskaņā ar likumu, piemēram, padomju laika virsstundu dienesta stāžs netiek ieskaitīts.
„Nekādu sakarīgu paskaidrojumu attiecībā uz pensiju jautājumu Labkājības ministrija nesniedz. Izskatās, ka ierēdņi mūs uzskata par naivajiem skolēniem, cerībā, ka deputāti, neiedziļinoties jautājumā, pieņems grozījumus. Bet vēl pirms diviem gadiem valdība solīja iedzīvotājiem, ka pensiju reforma (kā arī pensiju vecuma palielināšana) nenotiks agrāk par 2016.gadu un noslēgsies tikai 2026.gadā”, - atzīmēja M.Ivanova-Jevsejeva.
Latvijas Tiesībsarga birojs saprot, ka grozījumi ir absurdi, norādot, ka Labklājības ministrijas priekšlikumi sagrauj sociālās aizsardzības sistēmu. Savukārt, Saskaņas centrs ir nolēmis iesniegt savas kompromisa priekšlikumus saistībā ar pensiju sistēmu.


Написать комментарий